Annonse
Bob Dylan i festantrekk i Det hvite hus i 2012. Men hvordan feirer han 80-årsdagen? Foto: AP

Verden feirer Bob Dylan, men ingen vet hvordan – eller om – 80-årsjubilanten vil feire dagen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Verden over vil 80-årsdagen til Bob Dylan mandag 24. mai feires – i spennet fra hyllestkonserter til en virtuell, tre dager lang konferanse. Men ingen vet hvordan Bob Dylan selv vil feire dagen.

Den virtuelle konferansen Dylan@80 foregår 22. til 24. mai i regi av det amerikanske universitetet i Tulsa, Oklahoma, som har et eget institutt viet studier av Bob Dylan. I samme by åpner Bob Dylan Center i mai neste år for å huse The Bob Dylan Archives som favner 100.000 gjenstander.

Blant dem som skal drøfte Dylan, finner man den norske samleren og dylanologen Oddbjørn Saltnes, som lørdag deltar i «Collectors Roundtable» der noen av verdens mest prominente samlere har valgt seg ut ett enkelt samlerobjekt de vil snakke om.

I et innslag på mandag er det den velkjente, norsk-amerikanske singer-songwriteren Eric Andersen, som skal ta for seg hvordan Bob Dylan formet sitt virke – og hva han fremdeles kan lære musikere som jobber i denne tradisjonen. Andersen startet sin egen karriere i Greenwich Village tidlig på 60-tallet, der han var del av folkscenen sammen med Dylan, Dave van Ronk, Phil Ochs og Tom Paxton.

Hyllester i fleng

En armada av hyllestkonserter arrangeres verden over, på alle tenkelige måter. Blant andre skal Patti Smith gjøre et lite knippe av låtene hans sammen med noen egne, og lese dikt hun skrev til ham da hun var ung. Konserten strømmes på Facebook søndag

– Jeg elsket Bob Dylan fra jeg var 16 og han plutselig var der, sier Smith til Rolling Stone. Der forteller hun om sitt første møte med Dylan da han dukket opp backstage etter en New York-konsert hun holdt i 1974 – og røper at han har «god sans for humor».

Her hjemme står Oslo Konserthus for den største norske mønstringen, med navn som Åge Aleksandersen, Sivert Høyem, Ane Brun, Sondre Lerche, Tom Roger Aadland, Erlend Ropstad, Åse Kleveland, Malin Pettersen og mange flere. Bursdagsfesten går for publikumstom sal, men NRK gjør opptak og vil sende en stor konsertdokumentar til høsten.

– Fra «Blowin' in the Wind» til det siste han har gjort … han er en underlig skrue. Han er ikke enkel å bli klok på, han overrasker hele tiden og har gjort så mye rart opp gjennom hele karrieren. Og fremdeles er han sjefen, etter min mening. Han rører meg uansett hva han gjør, også med de nyeste tingene, sa Åge Aleksandersen til NTB da konserten ble bekjentgjort tidligere i år.

Ny storbok

I mai utkommer det nok en ny bok i det mylderet som er viet Bob Dylan: «The World of Bob Dylan», som omtales som en «viktig, ny samling som gir et bredt bilde av hans musikk, kreativitet, kunst, politikk og arv». Det skjer ved hjelp av 27 essays av forskere, anmeldere og journalister fra hele verden, og forlaget bak er Cambridge University Press.

Her hjemme har Petter Fiskum Myhr, forfatter og også direktør for Olavsfestdagene fulgt Dylan tett i mange tiår, og utkom nylig med en bok kalt «Bob Dylans ti bud» – der han tar for seg hvordan Dylan har klart «å bevare en poetisk flamme og en profetisk røst» i så mange tiår.

Hjemstat med årelang feiring

I hans hjemstat Minnesota blir det bursdagsfeiring ikke bare tre dager til ende, men et helt år, melder amerikanske medier. «The Year of Dylan» sparker i gang med at grunnsteinen til et monument over artistikonet legges ned ved hans gamle skole, Hibbing High School. Byen hedret ham i 2005 med å gi hans barndomsgate navnet Dylan Drive.

Men ingen vet hva Bob Dylan egentlig gjør på den store dagen. Kanskje tenker han på å vende tilbake på sin Never Ending Tour, som koronapandemien har tvunget ham til å ta en pause med. Riktignok brukte han tiden til å slippe sitt første album med ny musikk, 2020s «Rough and Rowdy Ways», innspilt rett før pandemien stengte verden.

Bob Dylan residerer hovedsakelig i Point Dume i Malibu, California, i et storslagent og eklektisk hus som ifølge Variety og Daily Mail blant annet har et tårn for å skue etter hval – toppet med et russisk løkkuppeltak i kopper.

Kanskje skåler han i siste tilskudd til sitt whiskeymerke Heaven's Door? Som akkurat har sluppet en Master Blender's Edition i samarbeid med irske Redbreast. I pressemeldingen fremholder Redbreast-sjef Billy Leighton at Dylan smakte seg gjennom over et dusin prøver før han valgte sin favoritt.

– Herr Dylan er en perfeksjonist og kan sin whiskey, sier Leighton ifølge Gearpatrol.

 

Annonse
Annonse
Annonse