Annonse
Styreleder Juel Rye i Kongsberg Jazz trekker seg etter debattene som har gått om sponsoratet til Kongsberg Gruppen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Styreleder i Kongsberg Jazzfestival trekker seg etter sponsorbråk og artistboikott

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Debatten har gått i Kongsberg etter at det i februar ble kjent at Kongsberg Jazzfestival ville bryte samarbeidet med Kongsberg gruppen. Grunnen var at et økende antall musikere ikke lenger vil spille på festivalen fordi hovedsponsoren produserer våpen.

Det er spesielt Kongsberg Gruppens virksomhet i Qatar artistene synes er problematisk.

Styreleder i Kongsberg Jazzfestival sier at de valgte å avslutte samarbeidet med Kongsberg Gruppen fordi de ville styrke festivalens fokus på jazz og utvikle en bærekraftig sponsorstrategi. I tillegg så de at diskusjonen om etiske sponsoravtaler også bredde seg i andre deler av kulturlivet.

Avgjørelsen ble ikke tatt godt imot av lokalsamfunnet i Kongsberg. Kritikken ble til slutt så sterk at festivalstyret to dager etterpå gikk ut med en pressemelding hvor det sto at de hadde ombestemt seg.

I ettertid har styret stilt sine plasser til disposisjon, og styreleder Rye har nå sagt til valgkomiteen at han trekker seg helt, selv om han ikke tror det er det beste for festivalen.

Han innrømmer overfor Aftenposten at han ikke var helt klar over konsekvensene det ville får å legge seg ut med våpenindustrien. I ettertid skulle han ønske at de sto litt tydeligere på dilemmaet de står i. At et tiltagende antall artister ikke vil til festivalen påvirker jo festivalens kvalitet, påpeker Rye.

Selv har han ikke et personlig problem med sponsoratet, sier han.

 

Annonse
Annonse
Annonse