MusikkPlot

Sigvart Dagsland er klar med sangen «Vit at det går øve», som han kaller sin pandemilåt.

Sigvart Dagsland vil at vi skal vite at det går over – det vet han av egen erfaring

Sigvart Dagsland melder seg senere i år tilbake med sitt første album etter bilulykken for tre år siden, og er nå klar med første singel ut – som heter «Vit at det går øve».

Publisert Sist oppdatert

Dette er Dagslands pandemilåt, inspirert av dette snodige året vi har vært gjennom og tiden vi fortsatt er inne i.

– Den er nok det. «Vit at det går øve» var den første låten som jeg og Mike McGurk skrev etter at pandemien stengte ned landet, og den er skrevet med det som bakteppe. Det gjelder jo alt i livet; at det går over. Og det kan være en fjern trøst når vi opplever tunge ting, og litt vemodig når vi opplever sterk glede, den går jo faktisk også over, sier mannen med det Bjørn Eidsvåg har kalt «en av Nordens flotteste stemmer».

Tøff og fin beskjed

– Du har selv opplevd sterke tak. Kan du med litt større troverdighet enn mange av oss andre hevde som i låttittelen, at vi kan «vite at det går over»?

– Jeg tror sannelig det? svarer Sigvart Dagsland, men med et lite spørsmålstegn etter. Han ble hardt kvestet i en bilulykke for tre år siden og veien tilbake var lang.

– Da jeg lå på sykehuset i januar 2018, fikk jeg høre av kompetente leger at jeg sannsynligvis kunne gå på krykker i mai. Så da visste jeg jo nettopp det, at det ville ordne seg, og at det ikke var drømmerier – men realisme. Tøft å tenke at det går så lang tid, men fint å vite at det ville gå over.

Sigvart Dagsland synes selv det er noe Monty Python'sk over «Vit at det går øve», der alvor og trøstende ord får tonefølge av en melodi i dur og med plystring på slutten.

– En liten touch av «Always Look on the Bright Side», litt «jepp, dette er heavy, tralala»-følelse. Jeg elsker Monty Python!

Mye tid og blakk

I 2020 hadde han over 80 konserter på trappene, men kun en brøkdel ble gjennomført da koronapandemien gjorde seg gjeldende. Det preget albumet som er i vente – på en litt overraskende måte.

– Først og fremst fikk jeg så mye tid! Masse deilig tid med familien, og ikke minst mulighet til virkelig å fordype meg i skrivingen og innspillingen av nytt album. Jeg tror ikke jeg har hatt så mye tid til å lage musikk siden ungdommen, sier Sigvart Dagsland, men legger skrått til med en liten latter:

– Ikke har jeg hatt så lite penger siden den gang heller.

Dagsland tror at koronatiden vil sette spor i musikken som er blitt til i denne tiden.

– Vi har jo allerede sett flere, i spennet fra Tix til Kari Bremnes, som har skrevet om tiden vi er i. Det er naturlig at det kommer noen sanger som handler direkte om denne tiden, men først og fremst vil vi nok oppleve at mange har blitt tvunget til kreativitet. Det kan bli spennende å se resultatet i tiden som kommer.

Innspillingskohort

Til høsten kommer albumet, som blir nummer 22 i rekken av plater fra Sigvart Dagsland. Den forrige var «Røst», som utkom i 2016. Han var i gang med skrivingen da pandemien brøt ut. Da det ble anbefalt at man skulle omgås færrest mulig, samlet Dagsland flere av sine nærmeste og spurte om de ville bidra på ulike felt.

Resultatet ble et album han selv har uttalt er et av de bedre han har gitt ut på lang tid, sammen med noen av dem han er aller mest glad i. Det slippes på Yellow Ball Music, plateselskapet han driver sammen med kona Karoline Krüger.

– Det var færre folk og mer Antibac i studio, selv om vi gjerne jobber i små kohorter uansett når vi er i studio, sier Sigvart Dagsland til NTB.

Musikerne er Torjus Vierli, som også har produsert førstesingelen ut, på keyboards, Øyvind Blomstrøm på gitarer, Tor Egil Kreken på bass, Thomas Gallatin på trommer og Hildegunn Garnes Reigstad på perkusjon og autoharpe.

Karoline Krüger korer sammen med Ingrid Kjosavik, Ingfrid Straumstøyl Råheim og Aina Økland Schiøld. Datteren Sophie Krüger Dagsland sørger for videoinnhold sammen med Styrk Jonsgard Eikemo.

Powered by Labrador CMS