Annonse
Thorkild Gundersen, festivalsjef for OverOslo sier vi må gjøre det beste ut av en «norsk» sommer i år, og heller se frem mot 2022. Her fra da Morten Abel sto på scenen under OverOslo i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB

Mulig «helnorsk» festivalsommer i vente

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Flere musikkfestivaler planlegger nå for festivalsommeren 2021. Kulturminister Abid Q. Raja (V) har innkalt til møte med arrangørene og lovet en avklarende plan for gjenåpning av kulturlivet innen månedsskifte mars/ april.

Spørsmålet om smitteutvikling, massevaksinering og mulige restriksjoner er sentralt. Et annet viktig spørsmål er hvilke artister som faktisk kan komme hit for å spille.

Thorkild Gundersen, festivalsjef for OverOslo sier til Aftenposten at vi får gjøre det beste ut av en «norsk» sommer i år, og heller se frem mot 2022.

Festivalen på Grefsenkollen i Oslo er én av sommerens første, i midten av juni. På programmet står 85 prosent norske artister, men også noen svensker og engelske Pet Shop Boys. Gundersen har ikke hørt noe ennå, men frykter at de vil avlyse.

På grunn av sin norske artistprofil mener Gundersen at det er en brukbar sjanse for at OverOslo blir noe av. De planlegger likevel ut ifra to scenarioer: et med fullt amfi og 6000 i publikum, et annet nedskalert til bare 1000 besøkende. De må ha en avklaring på hvilken en de skal gå for innen utgangen av mars. Det viktigste spørsmålet for dem er om «meteren» fortsatt må holdes. Må den det, blir det fryktelig vanskelig å arrangere festival, sier Gundersen.

Oslofestivalen Pipfest (Piknik i parken) har allerede booket mange internasjonale artister, blant andre Cat Power, Massive Attack og Robyn. Festivalen avholdes i juni. Arrangør Peer Osmundsvaag tror det blir mulig å gå på festival til sommeren, men innser at han kanskje er en større optimist enn mange.

Bergenfest i juni har også allerede bekreftet mange internasjonale artister. Arrangør Frank Nes forteller at over halvparten av artistene er fra land utenfor Norden. Han regner det som sannsynlig at det blir noe frafall, men sier det for tidlig å si noe konkret om det enda.

Daglig leder Tonje Kaada hos Øyafestivalen i Oslo vil ikke si om hun tror internasjonale artister kan spille i Tøyenparken i august. De har artister som Bon Iver, Michael Kiwanuka og Bikini Kill på plakaten.

- Myndighetene får si hva de tillater av innreise. Vi har booket artistene og holder kontakten med dem, forteller Kaada.

Annonse
Annonse
Annonse