MusikkPlot

Komponisten Maja S.K. Ratkje er tildelt årets Lindemanpris for 2021.

Maja S.K. Ratkje og Signe Emmeluth vinner Lindemanpriser

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje får Lindemanprisen for 2021 som komponist, mens Signe Emmeluth får De Unges Lindemanpris.

Publisert Sist oppdatert

Dermed vanker det 150.000 kroner i prispenger på Maja S.K. Ratkje – og heder og ære. Det er 44. gang at den gjeve prisen deles ut, og seremonien finner sted 22. oktober. Ratkje beskrives som «en svært aktiv og allsidig kunstner med en egenartet musikalsk stemme, og har gjennom mange år hatt et sterkt engasjement og et tydelig nærvær i norsk musikkliv» i Lindeman-juryens begrunnelse for tildelingen.

Styreleder Einar Solbu i Lindemans Legat sier at hun representerer en ny komponisttype med sin arbeidsmåte, der hun åpner opp grensene for det som tradisjonelt defineres som komposisjon, noe som bidrar til «et mangefasettert musikalsk uttrykk og stor stilistisk bredde».

Maja S.K. Ratkje er både sjokkert og glad over å vinne Lindemanprisen, som hun kaller den viktigste musikkprisen i Norge, og legger ikke skjul på at prisens størrelse er kjærkommen som frilanskunstner.

– Men jeg håper jo først og fremst at prisen kan føre til at flere oppdager musikken min, og at flere musikere får lyst til å framføre den, sier Ratkje.

– Et musikalsk monster, et melodisk og rytmisk fyrverkeri

Foto Signe Emmeluth er valget for De Unges Lindemanpris for 2021, det Maja S.K. Ratkje kaller «et soleklart valg». Foto: Knut Utler

De Unges Lindemanpris på 50.000 kroner er det hovedprisvinneren som velger ut, og Ratkjes valg var den danskfødte saksofonisten og komponisten Signe Emmeluth (f. 1992).

– For meg ble hun et soleklart valg. Signe og altsaxen hennes er en mektig symbiose – en kraftsalve, et

musikalsk monster, et melodisk og rytmisk fyrverkeri.

Powered by Labrador CMS