Annonse
BOIKOTTER: Musiker Hedvig Mollestad føyer seg inn i rekken av musikere som vil boikotte Kongsberg Jazzfestival på grunn av sponsoravtalen med Kongsberg Gruppen. Foto: Gitte Johannessen / NTB
Hedvig Mollestad om Kongsberg Jazzfestival

– Jeg vil ikke bidra til at våpensalg til Qatar­ får et godt rykte

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I 2019 fikk Hedvig Mollestad musikkpris fra Kongsberg jazzfestival. Nå mener hun sponsoravtalen mellom Kongsberg Gruppen og jazzfestivalen er blitt en sak hun og andre musikere er nødt til å ta stilling til, og vil selv ikke spille på festivalen hvis Kongsberg Gruppen er hovedsponsor.

Sponsoravtale med Kongsberg Gruppen har skapt en bølge av boikott i jazzmiljøet. Festivalen vedtok i fjor høst å gå ut av sponsoravtalen, men i februar ombestemte de seg etter et stort press fra lokalmiljøet.

– Jeg vil ikke bidra til at våpensalg til Qatar­ får et godt rykte, og det gjelder ikke bare meg, men også flere av musikerne i mine band. Dette burde være et problem for folk i høyere posisjoner enn Kongsbergs flotte jazzfestival, sier Mollestad til Aftenposten.

Etter et krisemøte mellom festivalen og Kongsberg Gruppen, ble partene enige om en ny hovedsponsoravtale. Denne skal nå opp på et funksjonærmøte i løpet av våren­. Frem til da vil hverken jazzfestivalen eller Kongsberg Gruppen uttale seg om avtalen. De kan dermed heller ikke si noe om det kan være aktuelt å tilpasse avtalen slik at de slipper musiker-boikott.

I forrige uke gikk også grunnlegger av Kongsberg Jazzfestival, Kjell Gunnar Hoff, ut i Dagsavisen og raste mot protestene. Han mente at artister som ikke likte våpensponsing kunne holde seg hjemme.

Festivalsjef Ragnhild Menes er selv ikke enig i det.

– Han representerer ikke festivalens holdning. Alle er velkommen hit, uansett politisk ståsted. Vi må ha takhøyde for ulike meninger og ulike ytringer, også på festivalen, sier Menes til Dagsavisen.

Hun er likevel skeptisk til musikerens boikott av festivalen, og sier at hun er redd det er festivalen og norsk jazzliv som blir mest skadelidende hvis man bruker boikott som virkemiddel. Hun synes det er synd om musikere velger å holde seg hjemme.

Annonse
Annonse
Annonse