MusikkPlot

Trine Rein hadde mange planer for 2020 – året hun fylte 50 år. Men alt ble satt på koronavent. Nå slipper hun låten «Prove Myself» – som hun skrev for å berolige seg selv rundt det å bli 50 år da hun satt koronafast i Nashville for et år siden.

– Jeg tror ikke vi kommer til å forstå hvor mange som mangler før dette er over

Publisert Sist oppdatert

Med årene har Trine Rein fått en større trygghet og modenhet som gjør henne roligere på at ting kommer til å ordne seg. Det har kommet godt med under pandemitiden.

For 2020 – der hun skulle feiret 50-årsdagen i november med et stort sceneshow og en rekke konserter – ble hva hun kaller «et surrealistisk år».

– Først kjente jeg på angst for hva som kunne komme til å skje med de jeg er glad i. Deretter vennet jeg meg mer til å leve med pandemien, og hadde en viss forståelse for alle konsertene som ble avlyst og flyttet. Men etter hvert begynte jeg å kjenne på en motløshet over å ikke ha noe å øve til, sier Trine Rein til NTB.

For hun legger ikke skjul på at hun synes mange av restriksjonene for kulturnæringen har virket lite gjennomtenkt i lys av alt annet som har fått holde åpent i samfunnet ellers.

Mistet mange

– Jeg har hele veien trøstet meg med at vi tross alt bor i et land hvor det er hjelp å få, men du verden så mye frustrasjon det har vært å innse hvor lite kunnskap det faktisk er omkring kulturnæringen hos myndighetene, fyrer Rein av:

– Vi kunstnere er virkelig en stor salderingspost, og har vært det i årevis. Det er først nå det virker som at de begynner å få øynene opp for bransjen vår, hvordan den fungerer, og hvor mye vi faktisk jobber uten å tjene et øre. Jeg er stygt redd for at vi har mistet mange – både dyktige kunstnere og fagfolk – i bransjen vår gjennom denne tiden, sier hun og legger til:

– Jeg tror ikke vi kommer til å forstå hvor mange som mangler før dette er over. Men bare vent til samfunnet begynner å åpne igjen – da kommer de nok løpende og forventer at vi skal krydre arrangementene med musikk og kunst igjen som om ingenting hadde skjedd.

Følt usikkerheten

Trine Rein var i Nashville og jobbet med det som skulle bli hennes nye album i fjor på denne tiden. Der ble hun sittende koronafast i dagevis, og måtte rett i hjemmekarantene da hun omsider kom seg til Norge.

Men hun hadde med seg noe i kofferten som hjalp: Musikkmaterialet hun lagde i Nashville, åtte ferdig innspilte låter, som fikk bli til nye singelutgivelser annenhver måned.

– Så jeg har ikke vært helt arbeidsledig sånn sett. Men dette er jo ikke noe man tjener på, tvert imot: Det koster masse penger å utgi ny musikk. Dermed har jeg også følt på usikkerheten økonomisk, utilstrekkelighet som yrkesutøver, og ja – jeg har også vært nødt til å forholde meg til en jungel av kompensasjonsordninger, sier artisten.

Som nå er ute med en ny «Nashville-låt», sangen «Prove Myself» – der hun har på seg Supermann-kappe på coveret.

– Denne ble til etter at alt hadde stengt ned på grunn av koronapandemien. Da ble det tid til litt ettertanke, og «Prove Myself» ble til.

Oppmuntrende låt

Hun begynte å skrive sangen som en trøst og oppmuntring til lytterne sine, men forsto etter hvert at den var like mye en trøst til henne selv fordi hun var i ferd med å fylle 50 år.

– Det skulle visstnok være ganske skummelt, både som artist og menneske, sier hun og legger til:

– Men jeg opplever å ha funnet roen mer, blitt mer moden og tryggere på meg selv. Det er nok dette jeg legger i ‘Prove Myself’.

For det hun har lært gjennom årene – «livserfaring kalles det vel» – er at det ikke er noen vits i å bekymre seg unødig.

– For om ting ikke blir akkurat som man hadde planlagt, kommer det en annen løsning uansett, sier Trine Rein.

Planene klare

Som artist lever hun som hun lærer: Albumet som skulle kommet ut i år, slipper hun i 2022 – og da går det hånd i hånd med 50-årsshowet hun skulle trådt til med i fjor høst.

– Da skal den hete «Femti'ish, feit & (enda mer) bitter», ler hun, og legger til at de har håp for at 2021 sakte, men sikkert, kan bli et år hvor ting kan normaliseres etter hvert.

– Vi planlegger for at det skal skje med konserter fra april og utover. I år må det jo gå an å reise på juleturné, det er i hvert fall det vi legger opp til i disse dager.

Powered by Labrador CMS