Annonse
Trine Rein hadde mange planer for 2020 – året hun fylte 50 år. Men alt ble satt på koronavent. Nå slipper hun låten «Prove Myself» – som hun skrev for å berolige seg selv rundt det å bli 50 år da hun satt koronafast i Nashville for et år siden. Foto: Privat
Trine Rein

– Jeg tror ikke vi kommer til å forstå hvor mange som mangler før dette er over

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Med årene har Trine Rein fått en større trygghet og modenhet som gjør henne roligere på at ting kommer til å ordne seg. Det har kommet godt med under pandemitiden.

For 2020 – der hun skulle feiret 50-årsdagen i november med et stort sceneshow og en rekke konserter – ble hva hun kaller «et surrealistisk år».

– Først kjente jeg på angst for hva som kunne komme til å skje med de jeg er glad i. Deretter vennet jeg meg mer til å leve med pandemien, og hadde en viss forståelse for alle konsertene som ble avlyst og flyttet. Men etter hvert begynte jeg å kjenne på en motløshet over å ikke ha noe å øve til, sier Trine Rein til NTB.

For hun legger ikke skjul på at hun synes mange av restriksjonene for kulturnæringen har virket lite gjennomtenkt i lys av alt annet som har fått holde åpent i samfunnet ellers.

Mistet mange

– Jeg har hele veien trøstet meg med at vi tross alt bor i et land hvor det er hjelp å få, men du verden så mye frustrasjon det har vært å innse hvor lite kunnskap det faktisk er omkring kulturnæringen hos myndighetene, fyrer Rein av:

– Vi kunstnere er virkelig en stor salderingspost, og har vært det i årevis. Det er først nå det virker som at de begynner å få øynene opp for bransjen vår, hvordan den fungerer, og hvor mye vi faktisk jobber uten å tjene et øre. Jeg er stygt redd for at vi har mistet mange – både dyktige kunstnere og fagfolk – i bransjen vår gjennom denne tiden, sier hun og legger til:

– Jeg tror ikke vi kommer til å forstå hvor mange som mangler før dette er over. Men bare vent til samfunnet begynner å åpne igjen – da kommer de nok løpende og forventer at vi skal krydre arrangementene med musikk og kunst igjen som om ingenting hadde skjedd.

Følt usikkerheten

Trine Rein var i Nashville og jobbet med det som skulle bli hennes nye album i fjor på denne tiden. Der ble hun sittende koronafast i dagevis, og måtte rett i hjemmekarantene da hun omsider kom seg til Norge.

Men hun hadde med seg noe i kofferten som hjalp: Musikkmaterialet hun lagde i Nashville, åtte ferdig innspilte låter, som fikk bli til nye singelutgivelser annenhver måned.

– Så jeg har ikke vært helt arbeidsledig sånn sett. Men dette er jo ikke noe man tjener på, tvert imot: Det koster masse penger å utgi ny musikk. Dermed har jeg også følt på usikkerheten økonomisk, utilstrekkelighet som yrkesutøver, og ja – jeg har også vært nødt til å forholde meg til en jungel av kompensasjonsordninger, sier artisten.

Som nå er ute med en ny «Nashville-låt», sangen «Prove Myself» – der hun har på seg Supermann-kappe på coveret.

– Denne ble til etter at alt hadde stengt ned på grunn av koronapandemien. Da ble det tid til litt ettertanke, og «Prove Myself» ble til.

Oppmuntrende låt

Hun begynte å skrive sangen som en trøst og oppmuntring til lytterne sine, men forsto etter hvert at den var like mye en trøst til henne selv fordi hun var i ferd med å fylle 50 år.

– Det skulle visstnok være ganske skummelt, både som artist og menneske, sier hun og legger til:

– Men jeg opplever å ha funnet roen mer, blitt mer moden og tryggere på meg selv. Det er nok dette jeg legger i ‘Prove Myself’.

For det hun har lært gjennom årene – «livserfaring kalles det vel» – er at det ikke er noen vits i å bekymre seg unødig.

– For om ting ikke blir akkurat som man hadde planlagt, kommer det en annen løsning uansett, sier Trine Rein.

Planene klare

Som artist lever hun som hun lærer: Albumet som skulle kommet ut i år, slipper hun i 2022 – og da går det hånd i hånd med 50-årsshowet hun skulle trådt til med i fjor høst.

– Da skal den hete «Femti'ish, feit & (enda mer) bitter», ler hun, og legger til at de har håp for at 2021 sakte, men sikkert, kan bli et år hvor ting kan normaliseres etter hvert.

– Vi planlegger for at det skal skje med konserter fra april og utover. I år må det jo gå an å reise på juleturné, det er i hvert fall det vi legger opp til i disse dager.

Annonse
Annonse
Annonse