Annonse
Beate Lech, kjent under artistnavnet Beady Belle, har lang fartstid i musikklivet – og følger nå opp «Stjernekamp»-deltagelsen med å stille i Melodi Grand Prix. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Beady Belle er klar for MGP-show lørdag og har kontrollen

– Jeg føler meg litt som Madonna

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– I 20 år har jeg gjort alt selv – alltid: Produsert mine egne plater, i tillegg til å skrive tekst og musikk. Jeg føler vi har banet litt vei, sier Beate Lech – som lørdag stiller på Melodi Grand Prix-scenen som Beady Belle.

For nå synes Beate Lech hun observerer mange jenter som følger på, som «eier musikken sin selv», som hun uttrykker det.

– Se på Emilie Nicolas, Susanne Sundfør, som også produserer musikken sin. Det er viktig at kvinnelige artister ikke står og venter på at gutta skal gjøre en jobb vi kan gjøre selv, sier Lech.

Hun mener det er en viktig stemme, og påpeker at det heller ikke er fysisk tungt.

– Man må kanskje sitte og nerde litt foran datamaskinene, grave litt nedi kreativiteten sin. Kanskje gutta har en historikk på å være mer interessert i gadgets? foreslår hun, og bruker seg selv som eksempel:

– Jeg er null interessert i utstyr, som jeg synes er kjedelig: Jeg vil bare ha det til det formålet jeg trenger.

Leke med ilden

Også i dagens Melodi Grand Prix-sammenheng er Beady Belle en sjelden fugl i så måte:

Av de hittil ti artistene som NRK har bekjentgjort av de totalt 26 som skal være med i 2021-konkurransen, er det bare hun og Tix som står for sang og musikk selv i det som begynte som en låtskriverkonkurranse.

– Kanskje det er en slags historie i det å få en låt skrevet til seg, funderer Beate Lech – som sier hun er blitt forespurt også tidligere om å stille i den tradisjonsrike musikkonkurransen.

– Men da har jeg ikke fått tilsendt materiale som jeg digget! Da spørsmålet kom denne gangen, skrev jeg denne låten, sier hun om «Playing with Fire»:

– Jeg sa jeg skulle være med kun hvis jeg fikk gjøre den.

Ingen motsetning

Beate Lech sier skrittet var størst forrige gang hun sa ja til en musikkonkurranse – nemlig da hun i 2019 silte i «Stjernekamp» for å synge andres sanger.

– Det var en terskel i forhold til forventningene innen jazzmiljøet om det å gjøre kommersielt sirkus som dette. Men jeg har egentlig aldri følt meg som «en jazzartist»; jeg har jazzelementer i musikken min, vil jeg heller si.

Så ler Lech og sier at livet er for kort til å la være å si «ja takk, begge deler».

– Jeg ser ingen motsetning mellom å kunne være en dyptgående, filosofisk tenkende artist og samtidig gjøre noe dansbart og intuitivt. Det største komplimentet jeg får når jeg gjør en konsert, er når hele salen gynger. Det er bare to typer musikk, god og dårlig, og i Melodi Grand Prix er det plass til begge deler.

Madonna-kontroll

Beate «Beady Belle» Lech gløder når hun snakker om sin forestående opptreden lørdag 16. januar, der hun skal prøve å vinne publikums hjerter i den første delfinalen – gjennom å levere et helstøpt show.

– Det blir helt fantastisk. Én ting er at jeg har skrevet tekst og musikk, men jeg har også en finger med i spillet på alt fra kostymer og koreografi på dansen min til kameravinkler. Jeg føler meg nesten som Madonna, sier hun med glimt i øyet om hvordan hun tar kontrollen:

– Dette er min sjanse til «The Big Show», og jeg skal ikke bremse. Dette er en drøm som er gått i oppfyllelse.

Beady Belle stiller i første delfinale i Melodi Grand Prix lørdag 16. januar, i konkurranse med Jorn, Stina Talling og gruppen Blåsemafiaen.

Annonse
Annonse
Annonse