Annonse
Tom Hugo slipper løs de nye låtene først løs på Sørlandet, landsdelen som ofte kommer dårligst ut når det gjelder skeives levekår og holdninger de møter. Foto: Tobias Aasgaarden / NTB
Keiinos Tom Hugo aktuell med ny musikk

Gir i første omgang ut låtene i landsdelen som ofte kommer dårligst ut når det gjelder skeives levekår

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Nå har Keiino-frontmannen laget ni skeive sanger sammen med ektemannen Alex Olsson, som også er med på å skrive tekstene til Keiinos låter.

– Vi håper at disse nye låtene kan være et bidrag til ytterligere normalisering av annerledeshet. Det er ikke så mange år siden at skeive kjærlighetshistorier og livshistorier var så å si fraværende fra popmusikken. Dette er heldigvis i endring, og flere åpne skeive artister gir ut musikk og topper listene i dag både nasjonalt og på verdensbasis, sier Tom Hugo, som også sier det blir godt for egen del:

– Det blir godt å kunne jobbe med et soloalbum der jeg ikke trenger å skrive kryptisk eller uten definert pronomen.

Vanlig – og annerledes

Tom Hugo fikk ideen til «Ut av skallet»-prosjektet da han hørte historien til et par som begge kom fra konservative, kristne miljøer, men som i godt voksen alder fant hverandre og valgte å være åpne om sin kjærlighet.

Alex Olsson sier om låttekstene han står bak at de er en blanding av personlige historier, historier fortalt til paret av venner og bekjente, og låter inspirert av historie og kultur.

– Disse historiene har inspirert låter som er fulle av kjærlighet, sinne, glede og sorg på hver sin måte. De skildrer både «vanligheten» og «annerledesheten» med det å være skeiv, sier han til NTB.

Men også det skeive miljøet er mangfoldig?

– Vi har vært bevisste på LHBTIQ+ er mangfoldig, og at det kanskje ikke er alle historier som er våre å fortelle. Vi har derfor fokusert på historier som vi kan fortelle med integritet fra vårt ståsted i det skeive miljøet, og med den bakgrunnen og de erfaringene vi selv har. Men vi har også noe låter inspirert av historier andre har fortalt oss.

Bowie var helt

Alex Olsson har alltid vært dratt mot artister og tekster som brøt med normene i samfunnet, og som gjerne ble sett på som alternative og skeive.

– David Bowie var den største helten, og særlig de mørke og absurde tekstene hans som «Five Years». Tori Amos, dronninga av mørk og absurd, var en annen favoritt. Når det gjelder skeive tekster så husker jeg The Arks «Father Of a Son», som handlet om homofil adopsjon. Den gjorde veldig stort inntrykk på meg når den kom for nesten 20 år siden. Av mer dagsaktuelle skeive artister så er Brandi Carlile sin countrypop en favoritt, og hennes låter har vært en stor inspirasjon for dette prosjektet, sier Alex Olsson.

Han har skrevet masteroppgave om «internalisert heteroseksisme» hos skeive, en kamp Tom Hugo tidligere har fortalt at han kjenner seg igjen i.

Overstyrte seg selv

– Mangel på skeive forbilder da jeg var tenåring gjorde at jeg hadde vansker med å godta hvordan jeg var skrudd sammen. I tenårene brukte jeg mye energi på å overstyre den skeive delen av meg selv, siden jeg ikke trodde det var mulig å være kommersiell popartist uten å være «tilgjengelig» for de som hører mest på pop: jenter.

Det var ikke før Tom Hugo, som alltid har vært mest opptatt av melodier, ble fortrolig med seg selv at han kunne skrive helt ærlige tekster.

– Jeg fikk også et dårlig råd fra en bransjeveteran som oppfordret til å holde min legning skjult før jeg slapp mitt første album for ni år siden. Så for meg blir det godt å kunne jobbe med et soloalbum der jeg ikke trenger å skrive kryptisk eller uten definert pronomen, erklærer han.

Rotan med

«Ut av skallet»-sangene fortsetter den reisen som Tom Hugo begynte på med Keiino. Gruppens Alexandra Rotan er for øvrig gjest på en av låtene.

– Tekstene og låtene som vi skriver i Keiino er basert på livene og verdiene til alle oss i gruppen. Keiino ble jo skapt med et mål om å kunne representere «hele» Norge i Eurovision, og trekke frem samisk musikk og LHBTIQ+ som ikke alltid har vært fremtredende i popmusikken, så man kan absolutt si at vi har tenkt i disse baner når det gjelder tekstene og musikken i Keiino, sier Tom Hugo.

De nye sololåtene hans urfremføres i konserten «Ut av skallet» , som har premiere i Kristiansand 24. august under Skeive Sørlandsdager – i landsdelen som ifølge Tom Hugo ofte kommer dårligst ut når det gjelder skeives levekår og på undersøkelser om holdninger i befolkningen til skeive:

– Det er viktig at en slik konsert settes opp der, men siden vi jo ønsker å vise låtene for flest mulig spiller vi også konserten i Oslo dagen etter.

Blir plate

Med seg har sangeren Regnbuebandet, et knippe musikervenner som han sier deler parets verdier: Pianist og «Beat for Beat»-kapellmester Julie Falkevik, gitaristene Markus Bastøe og Tommy Jacksonville, bassist Bjarne Severinsen og Kjell Åge Stoveland på bass.

Snart blir det også plateinnspilling, selv om det egentlig ikke var meningen:

– Vi er såpass fornøyd med resultatet at vi har booket studiotid i begynnelsen av september, og håper å kunne slippe i oktober allerede, sier han:

– Jeg må benytte sjansen nå som Alexandras deltakelse i «Stjernekamp» gjør at vi har en liten konsertpause med Keiino frem til november.

Annonse
Annonse
Annonse