Annonse
Ine Hoem er nyeste skudd ut blant tonesettere av Edvard Hoems dikt - og hun er datteren hans. Det medgir han er spesielt følelsesmessig. Foto: Handout / NTB
Ine Hoem tonesatte farens tekster

– Denne plata har jeg tenkt på i mange år

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det er artistdatteren Ine Hoem som har tonesatt sin fars verk, og har tatt mål av seg til å tolke tekstene musikalsk på en måte som tilgjengeliggjør dem for en ny generasjon.

– Det er spesielt når ei dotter syng fars songar, og som i dette tilfelle, også gjerne til eigne melodiar. I alle fall emosjonelt, sier pappa Hoem. Han mener særpreget ved datterens sang er måten hun fremfører og aksentuerer det «i og for seg enkle innhaldet på», lyder det videre:

– Det er noko med røysta hennar som gjer klangen inderleg og svært nærverande, men aldri pågåande eller insisterande. Det kler etter mi meining tekstene svært godt, sier han om datterens album «Alt vi har kjært», som slippes løs fredag.

At datteren føyer seg til en rekke tidligere Edvard Hoem-tonesettere de siste nærmere 50 årene, blant dem Henning Sommerro, sier dikteren og forfatteren dette om:

– Profesjonelt er det ikkje nokon avgjerande skilnad mellom at ho syng tekstene mine og at andre gjer det.

Et overskuddsprosjekt

For Ine Hoem startet det med at hun sang farens oversettelse av «Å, signa natt» og ga ut som singel i fjor. De nye sangene kom til i løpet av noen uker i fjor høst, sier Ine Hoem og kaller det et overskuddsprosjekt – der hun og faren sendte melodiideer og tekster frem og tilbake mellom hverandre.

– Denne plata har jeg tenkt på i mange år. Jeg har vokst opp med min fars salmer og tekster, og det å lage mine versjoner av disse salmene, og ikke minst skrive nye melodier til hans tekster, har vært en kreativ glede.

Ine Hoem samler sin bakgrunn fra både visepop, salmer og jazz på dette som er hennes fjerde albumutgivelse, og valgte å gjøre både det som ble lette ballader - så vel som det Edvard Hoem kaller en «sørgemarsjlignende fremføring» av «Sorgsalme», som han skrev med referanse til Utøya i 2011.

Turné venter

2. september legger hun og Edvard Hoem ut på turné sammen, til både litteraturfestival, festspill, kirker og klubber.

Med seg har de Markus Lillehaug Johnsen på gitar, Andreas Ulvo på piano, Jo Berger Myhre på bass og Pål Hausken på trommer – mens Thorbjørn Harr og Mathias Eick gjester på henholdsvis vokal og trompet.

Annonse
Annonse
Annonse