Christian Ingebrigtsen hentet inspirasjon et noe uventet sted fra – og vil noe med sin første norskspråklige utgivelse. Foto: Fredrik Arff

Christian Ingebrigtsen klar med sitt første album på norsk – inspirert av italiensk forfatter

Publisert: 8. juli 2021 kl 11.06
Oppdatert: 8. juli 2021 kl 11.06

– Jeg er overbevist om at musikk påvirker oss mer enn vi tror, enten vi er klar over det eller ikke. Hvis vi velger å lytte til oppløftende og god musikk, gjør det noe med oss, som gjør oss bedre rustet til å møte utfordringene i hverdagen, sier Christian Ingebrigtsen.

A1-vokalisten har sunget mye på engelsk, men et møte med en italiensk forfatter gjorde at han ville formidle et budskap på norsk.

– Jeg traff den italienske forfatteren Barnaba Ruggieri, som fortalte meg om hans forskning rundt det han kaller «de 12 grunnverdiene». Han stilte spørsmål ved om det faktisk går oss bedre dersom vi lever etter disse, eller om det noen ganger lønner seg å ikke leve etter for eksempel verdier som integritet, forteller Ingebrigtsen, som umiddelbart fikk ideen til å skrive 12 sanger – én for hver verdi.

– Barnaba ga meg sin velsignelse til prosjektet, og så gikk jeg i gang med å lese bøkene og skrive til platen.

Bevingede sanger

Barnaba Ruggieri grunnla prosjektet han kaller «Moral Wings» , som han utdyper i bøkene sine, ut fra tanken om at dette er universelle og uforanderlige kjerneverdier.

Ingebrigtsens album heter da også «Vinger». Ifølge omtalen «utforsker og betrakter det verden gjennom optimisme, kjærlighet, integritet, sjenerøsitet, takknemlighet, mot, tilgivelse, ærlighet, tålmodighet, vennlighet, trofasthet og respekt». Hver sang har fått en verdi som tema.

Saken fortsetter under annonsen

 

– Barnabas bøker, satte i gang tanker rundt mine egne forhold til disse verdiene, og etter å ha filosofert litt rundt hver enkelt verdi, satte jeg meg ned for å skrive tekstene. Melodiene hadde jeg stort sett liggende i «skuffen». Jeg får stadig melodiideer som jeg tar vare på i arkivet mitt, til den dagen jeg får en tekstidé. Her gikk jeg faktisk helt tilbake til noen av de aller første melodiene jeg skrev, og det gjorde det ekstra moro, forteller han til NTB.

Nå håper han at sangene vil vekke tanker rundt disse verdiene hos dem som lytter.

– Håpet er at de skal inspirere, og kanskje til og med lede til handlinger og avgjørelser som er til det positive i menneskers liv. Det å dykke inn i disse verdiene har allerede fått betydning for mitt eget liv, og ikke minst er det forfriskende å ha noe verdifullt å formidle i hver sang på albumet.

Trofaste sykepleiere

Om en av sangene, «Spor», forteller han at verdien han synger om er trofasthet. Sangen er en hyllest til alle helsearbeidere som trofast står på frontlinjen mot sykdom og ulykker dag ut og dag inn – til tross for lite lønn og anerkjennelse. Teksten handler om Cathinka Guldberg og de tidlige sykepleierne i Norge, som med stor omsorg for de syke og svakeste i samfunnet grunnla den moderne sykepleien.

– Lite visste de hvilke ringvirkninger arbeidet deres skulle få. De fikk aldri vite om de tusener av sykepleierstudenter, pasienter og pleietrengende som hvert år fremdeles påvirkes av den innsatsen de gjorde, 150 år senere. Vi får kanskje aldri vite hvilke konsekvenser valgene vi tar i dag vil få, men historien til hverdagshelter som Cathinka Guldberg og alle i helsetjenesten som hver dag vier livet til å hjelpe andre, forteller oss at livene våre virkelig kan sette spor, heter det fra Ingebrigtsen , som tok med seg Lovisenbergkoret, som er ansatte og studenter fra Lovisenberg sykehus og diakonale høyskole, på låten.

Saken fortsetter under annonsen

Selv om det aner det tidligere ungdomsidolet at norskdebuten fremst vil appellere til et voksent publikum, håper han likevel de nye låtene kan treffe bredt.

– Kanskje spesielt unge voksne, funderer han.

Opp- og nedtur

Christian Ingebrigtsen er nylig ferdig med en kirketurné med sangene, og syntes det «var veldig spesielt» å få spille for et publikum igjen etter så mange måneder med nedstengninger og restriksjoner.

– Ikke minst var det veldig fint å kunne formidle budskapet bak disse låtene, mellom sangene, til et lyttende publikum. Nå tror jeg de fleste av oss har savnet å oppleve kultur sammen med andre. Alle opplevelser blir sterkere når vi kan oppleve dem sammen med andre, sier Ingebrigtsen – som har tilbragt mye av koronatiden i sitt eget studio.

– Det har vært en tøff tid, samtidig som det er mye jeg kan være takknemlig for også. Jeg har vel ikke tilbragt så mye tid hjemme siden før jeg begynte i A1. Og det har vært godt. Det største høydepunktet har faktisk vært å spille inn denne platen, som jeg har gått med i hodet lenge, og som jeg endelig har fått tid til å spille inn. Det å musisere sammen med dyktige musikere og venner har vært utrolig givende.

Han legger ikke skjul på at den største nedturen i 2020 var da Eurovision ble avlyst.

Saken fortsetter under annonsen

– Det året da jeg endelig hadde vunnet MGP som låtskriver med «Attention» for Ulrikke Brandstorp, sier han med et sukk.

Ledige stillinger – kulturjobb