Grunnj til å smile: Ane Brun med sine to Grammis-priser som hun mottok i Sverige i forrige uke, etter å ha blitt oversett for sine to kritikerroste 2020-album av norske Spellemann. Foto: Milad Abedi

Ane Brun får mystisk, svensk minnepris for «individuell skaperkraft»

Publisert: 8. juni 2021 kl 08.58
Oppdatert: 8. juni 2021 kl 08.58

Ane Brun får Bo Bringborns minnepris for «sin stadig foranderlige kunstneriske gjerning og musikalske utvikling», melder nyhetsbyrået TT.

Denne svenske prisen, som for 2021 består av en kvart million svenske kroner, deler hun med musikkforskeren og tonesetteren Peter Pontvik, som vier seg tidlig musikk. Det er privatpersonen Bo Bringborn, utdannet agronom, som innstiftet prisen via sitt testamente. Det skriver TT – som kaller musikkprisen for «mystisk», siden det av pressemeldingen verken fremgår hvem Bringborn var eller hvordan hans musikalske interesse artet seg.

Ifølge testamentet skulle musikkprisen, i form av to stipender à 125.000 svenske kroner, deles ut for første gang det ellevte året etter hans bortgang. Det skjedde i 2020 , da prisen gikk til barokkmusikeren Magnus Kjellson og Ulla og Rooney Magnusson, som har kurset unge strykemusikere. Det er Skandinaviska Enskilda Banken som forvalter prismidlene og utpeker en jury.

Nyheten om Bo Bringborn-prisen kommer få dager etter at Ane Brun vant to svenske Grammis-priser, som tilsvarer Norges Spellemann. Mens det ikke vanket en eneste prisnominasjon i Norge på Brun og hennes to kritikerhyllede albumutgivelser i 2020, var hun nominert til hele fire svenske Grammiser.

Og hun stakk av med to gjeve, svenske priser, for Årets alternative pop for albumet «After The Great Storm» og som Årets komponist. I en uttalelse sier hun dette om dobbeltseieren:

– Jeg er utrolig stolt og lykkelig over disse prisene! Og kanskje spesielt takknemlig akkurat i år etter denne merkelige tiden der jeg ikke har fått vært ute og møtt publikum med to helt nyskrevne plater. Det er en fin bekreftelse på at musikken har kommet frem til lytterne. Og komponistprisen henger ekstra høyt for meg! Jeg er jo kjent for mange av mine cover versjoner av andres låter, men kjernen i det jeg gjør er den musikk jeg skaper med egne låter og tekster.

 
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb