Annonse
Foto: Van Morrison har markert seg under koronapandemien som en skarp kritiker av myndighetenes strategi, såvel som forskernes fremstilling. Han blir neppe blidere nå som festivalen han skulle headlinet i juli, er avlyst etter mandagens beskjed. Foto: AP

5000 britiske konserter kan gå dukken – men håp for Lloyd Webbers «Askepott»-oppsetning

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Ifølge BBC kan det bli konsekvensene av at «Freedom Day» – som mange kalte den planlagte datoen – ble utsatt på grunn av spredningen av deltaviruset. Nå vil strenge publikumsrestriksjoner fortsatt gjelde en måned til.

Britisk underholdningsbransje kaller utsettelsen «et hammerslag». Night Time Industries Association, som organiserer mange nattklubber, sier at statsminister Boris Johnson «skrudde av lyset for en hel sektor».

Mark Davyd er sjefen for Music Venues Trust, som organiserer mange mindre konsertsteder. Han etterlyser «rask og robust inngripen» fra myndighetene for å unngå at hundrevis av små scener går dukken i tiden fremover.

En rekke festivaler ble kjapt avlyst i kjølvannet av mandagens triste beskjed, blant dem Black Deer-festivalen der Van Morrison skulle toppet artistlisten.

The Society of London Theatre og UK Theatre sier at avgjørelsen om å vente vil ha alvorlige følger for mange teatre, og tusenvis av jobber står på spill, fordi teaterprodusenter nå må ta «den vanskelige avgjørelsen» om hvorvidt de skal starte øvingene til stykker som er planlagt å åpne senere i sommer.

– Svært, svært frustrerende, sier Ian McKellen, som skulle spilt i «Hamlet» fra 21. juni, om det å måtte spille for et begrenset publikum.

Det er særlig store, kommersielle produksjoner som får liten støtte som er i fare og ikke kan overleve med fortsatt sosial distansering, skriver BBC dagen etter Johnsons kunngjørelse.

Musikalmogulen Andrew Lloyd Webber har vært svært kritisk til myndighetenes fortsatte nedstengning. Han uttalte i forkant at han var villig til å bli arrestert for å avholde premieren på sitt nye stykke, «Cinderella», i London 25. i juni. På musikalens Facebook-side skriver han nå:

– Vi jobber hardt bak scenen for å forsikre oss om at alle skal få gå på ballet.

For Boris Johnson har nemlig hintet om at «Cinderella» kan få status som såkalt pilotarrangement i myndighetenes testprogram, og gå av stabelen som normalt. Lloyd Webber sier i en kommentar at hans mål alltid har vært «en full og trygg gjenåpning av teatre og livemusikkscener over hele landet».

 

 

Annonse
Annonse
Annonse