Annonse
Techno-klubbenes DJ-er gjør mer enn å spille låter. De skaper sitt eget lyduttrykk og bør derfor slippe unna med samme momssats som konsertlokaler, konkluderer den tyske domstolen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Tysk domstol

– Techno er musikk

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Techno-fans har neppe har vært i tvil om at det de hører på er musikk, og nå har de fått rettens medhold – i en sak som egentlig handler om moms.

Den føderale skattedomstolen BFH har på ingen måte oppnevnt seg selv til smaksdommer, men har sett på om technoklubber bør få lavere moms, slik som konsertarrangører gjør. Blant saksøkerne, som mente de var urettferdig behandlet, var den legendariske klubben Friedrichshain. Og de vant altså fram.

– DJ-er gjør mer enn å spille låter, de fremfører sine egne musikkstykker ved bruk av instrumenter, i utvidet forstand, og skaper nye lydsekvenser som har sin egen karakter, heter det i dommernes konklusjon 29. oktober.

Dermed kan nattklubber slippe unna med 7 prosent moms på billetter i stedet for 19 prosent, som har vært satsen så langt. Det er en god nyhet i et tungt år, der klubber har måttet holde stengt i over et halvt år på grunn av pandemien.

Annonse
Annonse
Annonse