Annonse
Malmö-scenen Plan B jobber hardt for å overleve koronakrisen – og har vakt internasjonal oppmerksomhet for konsertvirksomheten sin. Slik ser Facebook-profilbildet til klubben ut nå. Foto: Handout

Svensk rockeklubb kjører på med konserter – vekker oppsikt verden over

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Den italienske utgaven av Rolling Stone har omtalt konsertvirksomheten, det samme har det spanske musikkmagasinet Blitz, nettstedet Festnoise sammenligner dem med Asterix' landsby som er den siste som holder stand mot romerne – og nå har britiske NME vært på besøk.

I alle de tre sterkt koronarammede landene undres folk over at konserter kan foregå nesten som før, når resten av verden har satt en stopper for livemusikk med publikum. Til det svarer Plan B-eier Carlo Emme slik, ifølge danske Gaffa som også har intervjuet ham:

– Ironisk nok finnes det ingen plan B for B. Om vi ikke holder åpent og om ingen besøker oss, så overlever ikke klubben. Vi har lest noen negative kommentarer her og der, men majoriteten av responsen er positivt. Folk innser at før eller senere må vi kjøre i gang konserter igjen, og en stund fremover må det kanskje skje med begrenset plass og distanse. Noen må være først med dette. Det finnes håp, og det er det vi vil bidra med.

Ironisk nok finnes det ingen plan B for B. Om vi ikke holder åpent og om ingen besøker oss, så overlever ikke klubben

Carlos Emme sjekket nøye med myndighetene før han startet opp de såkalte «distansekonsertene». Svenskene tillatt nemlig arrangementer med opptil 50 personer, så det telles nøye opp med band og publikum.

Da NME var til stede spilte shoegazerbandet Spunsugar for 40 publikummere, som ikke får stå nære hverandre. Ifølge stemningsrapporten var både band og publikum stive og nervøse i starten. Bassist Felix Sjöström sier det hele «føltes surrealistisk»:

– Men vi følger alle regler som vår regjering har bestemt, vi kunne ikke drømme om å gjøre noe annet. Visse steder i byen finnes det jo flere mennesker samlet enn det gjør her i kveld. Den eneste forskjellen er at vi spiller musikk, noe vi gjør for at Plan B skal overleve.

Malmö-scenen har nemlig en spesiell forhistorie og vokste frem som kulturaktivisme på grasrotnivå, et musikkollektiv som fant et sted å vise frem sine artister. Først ble den medlemsklubb, så åpnet dørene for alle – for alvor, og med skjenkebevilling, i fjor.

– Vi har en historie for å gjøre ting på enuvanlig måte. At vi er antagelig den eneste scenen i Europa som har offisielle konserter under en pandemi passer inn i historien, sier Carlos Emme til NME.

Nå har rockeklubben tatt enda et nytt grep for å overleve: Mens konsertvirksomheten skal foregå på ukedager, vies helgene til afrokaribisk restaurantvirksomhet, ifølge Sydsvenskan.

Annonse
Annonse
Annonse