Annonse
– Det siste Spellemann ønsker er å oppfattes som stigmatiserende, skriver Spellemann-styreleder Marte Thorsby i en pressemelding. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Spellemann skroter «Urban» som kategori

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det melder Spellemann selv i en pressemelding.

– Det siste Spellemann ønsker er å oppfattes som stigmatiserende. Vi har derfor besluttet at kategorien «Urban» ikke vil bli benyttet fremover. Hva den vil bli erstattet med kommer vi tilbake til når vi tar en helhetlig gjennomgang av kategoriene for Spellemann 2020, skriver styreleder Marte Thorsby i meldingen.

Spellemanns beslutning om å skrote kategorien kommer etter en helg med debatter rundt begrepet – som her i Norge fikk fart på seg etter en kronikk skrevet at kritiker og journalist Peder Ebbesen publisert på Ebbesens egen blogg FlacFuss og musikknettstedet Ballade.no.

I innlegget tar Ebbesen oppgjør med bruken av begrepet og peker på problematiske aspekter ved begrepets historikk. I musikksammenheng har ordet fått en negativ klang, påpeker Ebbesen.

Begrepet ble opprinnelig brukt som sjanger i amerikansk radiosammenheng som en kommersiell måte å omtale «svart musikk» på. Oppfatningen var at musikk var vanskeligere å selge dersom den var kategorisert som «svart». I tillegg bor majoriteten av afrikansk-amerikanere sentralt i store byer i USA. Begrepet urban – som i utgangspunktet er et begrep for å betegne byer og bykultur – har derfor blitt kritisert for å opprettholde et skille mellom «dem» og «oss».

«West coast – east coast-konflikten på 90-tallet handlet like mye om LA vs. New York som det handlet om 2Pac og Biggie. Ved at urban ble forbundet med svart kultur og var geografisk betinget, begrenset man hva musikken kunne være og opprettholdt «oss og dem»-tematikken,» skriver Ebbesen i innlegget.

Plateselskapet Republic Records – som er eid av Universal Music Group – har også besluttet å kutte ut bruken av begrepet og mener det tilhører en «utdatert struktur fra fortiden». Republic Records har blant annet gitt ut musikken til artister som Drake, Ariana Grande og Stevie Wonder. I et Instagram-innlegg kunngjorde plateselskapet at de vil forby bruken av begrepet i eget selskap og oppfordret resten av musikkbransjen til å gjøre det samme.  

Det er ikke første gang Spellemann fjerner et omstridt begrep som navn på priskategori. Sist var i 2013 da Spellemann erstattet hip-hop-kategorien med den da nye, og nå utdaterte, urban-kategorien.

Annonse
Annonse
Annonse