Mikrokosmos-vokalist Shana Mathai i fri utfoldelse på en Ullern-plen på Oslo vest – når bandet flyttet konsertene sine ut i friluft og arrangerer en 15 konserters serie i alle bydelene i hovedstaden. Foto: Nicolai Strøm

Spiller for nabolag

– Slike lokale, oppsøkende konserter vil bli viktigere i tiden fremover

Publisert: 4. august 2020 kl 08.46
Oppdatert: 4. august 2020 kl 09.11

Der vil kvartetten opptre på plener, ved tjern, i bakgårder og på broer, ut august måned i Oslo.

– Selv om vi ikke opplever koket man får i en liten intim stue, så er det fryktelig gøy å spille ute. Da vi besøkte i Ullern bydel ble det virkelig gøy. Shana hadde plutselig en hel plen å synge på, så hun hoppet, danset og sprang rundt overalt, oppsummerer Åge Reite.

Alle bydelene

Sammen med NRK Super-kjente Shana Mathai på vokal utgjør han Mikrokosmos sammen med trommeslager Pål Hausken og bassist Jo Berger Myhre. De slapp barneplaten «Ja» i det Norge ble nedstengt i mars.

Da hadde bandet startet sin verdensturné i mikroformat gjennom å spille hjemme i folks stuer, en for hvert land. De rakk Somalia, Tyskland og Tanzania før det ble stopp – og nå har de snudd på flisa.

Foto
Ta en Lollipo: Fra å spille verdensturné hjemme i folks stuer flyttet Mikrokosmos seg ut i friluft med en nabolagskonsertserie. F.v. Jo Berger Myhre, Pål Hausken, Shana Mathai og Åge Reite. Foto: Nicolai Strøm

– Det er jo få ting som er så gøy som å ta et trommesett, høyttalere og en god dose viltre og dansegale barn inn i en liten stue og slå seg helt løs. Vi kommer til å sette i gang med stueturneen med én gang forholdene ligger til rette for det, røper Reite.

I mellomtiden trår de til på uteturneen kalt «Nabokonsert», med støtte fra Oslo kommune og Kulturrådet. Den skal innta samtlige 15 bydeler i Oslo. For alt ble snudd på hodet da koronapandemien meldte seg.

Oppsøkende konserter

– Vi spiller i i bakgårder, foran lavblokker og på broer over hele Oslo. Vi visste knapt navnene på alle bydelene før vi satte i gang, sier Åge Reite – som håper og tror at slike lokale konserter vil bli viktigere i fremtiden.

– Jeg liker veldig godt at det i min levetid har skjedd en stor og positivt endring i synet på barnekultur. Det er en utbredt oppfatning at barn har like stor rett til å få tilgang på spennende og gode kulturtilbud som voksne. Utfordringen er jo at familier har forskjellige forutsetninger for å tilby barna sine dette. Så derfor tror jeg at oppsøkende konsertvirksomhet er en fin og gøy måte å gjøre dette på.

Reite synes ofte de «små» musikkopplevelsene, som har vært koronasommerens tilbud, kan være de største.

– Når man for eksempel opplever en av Norges ypperste trommeslagere som Pål Hausken, så tror jeg det er vel så gøy utenfor verandadøren som foran en gigantisk scene på en festival. De små og kanskje litt mer uperfekte konsertopplevelsene kan bli minst like artige, tror vi. Så vi slår et slag for å bevare de små musikkopplevelsene – selv etter at de store er i gang igjen.

Danseglad pappa på 44

Forskerne studerer for tiden musikks betydning i koronatiden, noe Reite – som er utdannet musikkpedagog – gir sitt besyv med om:

– Musikk har evnen til å vekke minner og ta oss tilbake i tid eller til å endre hvordan vi føler. Så sånn sett kan kanskje musikk bety mer for oss i denne koronasommeren. Vi prøver med vår musikk å gå på tur inn i våre egne hjerter, sykle med vår egen fantasi. Jeg blir dratt tilbake til baksetet i en rød Volvo på vei gjennom Romsdalen med familien min når jeg hører Knutsen & Ludvigsen, smiler han.

Før Nabokonsertene sender Mikrokosmos ut et smittevernskriv til sine potensielle publikummere, og snakker også om det underveis.

– Det er helt klart utfordrende. Fordelen med å ha utekonserter er at folk kan sitte på terrassene og i hagene sine. I tillegg er det jo god plass der vi spiller, så det hjelper på. Voksne er ikke så forskjellige fra barn, så de må også minnes på dette. En overivrig, dansegal pappa på 44 kan fort glemme tid og sted, han med.

Liste over Nabokonserter

* 10. august kl. 16 – Alna bydel Tryge Lies plass 1

* 10. august kl. 18 – Østensjø bydel Låveveien 50

* 11. august kl. 16.30 – Grünerløkka bydel på broen ved Blå

* 11. august kl. 18.30 – Bydel Gamle Oslo Klostergata 4

* 12. august kl. 15.30 – Bydel Grorud ved Svarttjern

* 12. august kl. 17.30 – Bydel Bjerke Veitvedtveien 17

* 16. august kl. 14 – Bydel Frogner Huitfeldts gate 16

* 16. august kl. 16.30 – Bydel Stovner Vestlisvingen 23

* 16. august kl. 19 – Bydel Sagene Stavangergata (Bjølsen borettslag)

* 17. august kl. 16 – Nordstrand bydel Ekebergveien 243