Annonse
Det norske countryrock bandet Hellbillies under Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Norwegian Wood-skandalen

Skylder millionbeløp til artister, Oslo kommune og 300 ungdommer

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det var fredag forrige uke at bobehandlingen i boet etter Norwegian Wood Company AS ble innstilt av Asker og Bærum tingrett, melder Dagsavisen. Boets midler kan ikke lenger dekke videre bobehandling, og musikkfestival-selskapet er nå oppløst.

Det konkluderes med at ingen av kreditorene vil få tilbakebetalt det festivalen skylder.

De Lillos, Klovner i Kamp, Anneli Drecker og Lillebjørn Nilsen er blant artistene som ikke fikk betalt etter festivalen gikk av stabelen for siste gang i 2017, og endte på et underskudd på over tre millioner kroner.

Skylder millionbeløp

Festivalen skulle ha betalt De Lillos 275.000 kroner for konsertinnslaget i 2017. De pengene har hverken De Lillos eller manager Carsten Jøssund sett snurten av. Til Dagsavisen sier Jøssund at situasjonen er en av «ytterst få» på 30 år han opplever at en arrangør ikke betaler.

LES MER | Festivaloppgjør i retten

Heller ikke Oslo kommune har fått betalt for leie av Frognerbadet som fungerte som festivalarena for Norwegian Wood. Mellom 2013 og 2017 fikk Norwegian Wood til sammen 3,9 millioner kroner i driftsstøtte fra Oslo kommune. Men fremdeles skylder festival-selskapet Oslo kommune over en halv million – 527.000 – kroner da de aldri betalte leien for Frognerbadet i 2017.

LES MER | Norske festivaler etterlyser statlig tilskudd

LES MER | Festivalsjefer: Sjokkerte over å miste støtte

Også 300 russ ble samlet via to bemanningsbyråer for å jobbe under festivalen. Ungdommene fikk aldri betalt, ifølge Dagens Næringsliv.

Konkurs-konge

I tillegg til festival-underskuddet på over tre millioner kroner i 2017, var det ved konkursbegjæringen også meldt inn 38 forordninger på over 4,7 millioner kroner.

I skandaleåret 2017, gikk eiendoms- og festivalinvestor Per Karsten Ims inn som eier av Norwegian Wood. Ifølge bostyrets innberetning har 16 selskaper kontrollert av Ims det siste tiåret, gått konkurs. To av konkursbehandlingene ble avsluttet i november 2019, men fem av dem er fremdeles pågående, opplyser Dagsavisen.

Ims var blant annet eier for sørlandsfestivalen Skral i Grimstad som høsten 2019 ble slått konkurs med en gjeld på over fem millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Ims eier også selskapet Kadetten Holding AS som står bak Kadetten festival i Sandvika. VG kunne melde at festivalen gikk med et underskudd på over åtte millioner kroner i 2018. Kadetten er ikke slått konkurs.

Annonse
Annonse
Annonse