Annonse
Snart tar Siv Jakobsen med seg gitaren og legger ut på soloturné til kaffebarer Norge rundt - istedenfor Europa-turneen som var planlagt før koronaen traff. Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix

Siv Jakobsen skriver om livet: – Det er viktig å huske på å være fornøyd

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Siv Jakobsen får meldinger fra fanskaren, som hittil nærmest har vært større ute enn hjemme, om at musikken hennes har hjulpet dem.

– Det er deilig, fascinerende og magisk at jeg kan trøste noen i Brasil, her jeg har vært navlebeskuende her hjemme.

For det medgir hun åpent at musikken hennes er: Låtskriving er for henne en måte å finne ut av ting på. Nerver, angst, uro som hun følte på.

– Det forsto jeg først etterpå. Det som foregikk i mitt hode kom ut som sanger før jeg var bevisst det selv.

Lyspære-øyeblikk

Siv Jakobsen sier hun ikke kan huske at hun ikke har hatt et behov for å synge. Det ble hun bevisst på da hun var 14; hun tok sangtimer, gikk musikklinje, «var besatt», ler hun i dag. Veien gikk videre til Berkley College of Music i USA, igjen gikk det i sang.

– En venninne sa jeg burde prøve en låtskrivingstime. En halvtime inn i første time var jeg helt fascinert, det var et «lyspære-øyeblikk». Jeg har ikke sett meg tilbake siden. Jeg har tenkt «hva om». Det er fascinerende at noen kan se noe i deg du ikke så selv.

Hun sier det var da hun begynte å skrive at hennes egen stemme kom frem. Siv Jakobsen ga ut musikk allerede i studietiden i USA. Men først på EP-en «The Lingering» for fem år siden «ble det henne». Debuten «The Nordic Mellow» fulgte i 2017, og publikummet vokste.

– Jeg fikk god presse både i Norge og særlig i Storbritannia, og omtalen på de engelske bloggene spredte seg videre. Jeg kom på store spillelister på Spotify fordi en fyr likte musikken min. Jeg fikk mange lyttere og har fått reise overalt – jeg har turnert mer ute enn hjemme. Storbritannia, Japan, Sør-Amerika …

Plantet grønt

Hun får litt lengsel i stemmen. Da koronapandemien smalt, var hun på turné i USA og måtte komme seg hjem på 24 timer. I trappen og oppgangen til den lyse kjellerleiligheten der hun bor, flommer det over av blomster og grøntfôr i potter og kasser.

De plantet hun da hun skjønte det ikke ble turneer til Europa og USA denne våren og sommeren – at det ble å holde seg hjemme.

– Jeg fikk en synkende følelse: Hadde jeg jobbet frem et album for så å måtte sitte hjemme?

Hun rakk å spille inn andrealbumet – koronautsatt fra april til denne augustuken – inn i engelske Devon hos Chris Bond, som har produsert for Ben Howard og også spilt i bandet hans sammen med broren Bear. Begge spiller på platen, der Siv Jakobsen står for vokal og gitar.

– Det var på landsbygda. Beitende kuer utenfor og det hele. De forrige platene spilte jeg inn i storbyer, New York og London, noe som ga en helt annen energi. Jeg hadde behov for å prøve det motsatte. Jeg er følsom for lyd. Derfor liker jeg meg her, sier hun om det stille villastrøket – der sangene på «A Temporary Soothing» starter.

Kaffebar-turné

– Jeg skriver dem der, peker hun mot vinduet bak seg og skildrer hvordan hun spiller frem ordene i flyt. Hun tar opp alt, fordi de beste tingene for henne ofte er de hun ikke husker helt – «hva var det?". Opptakene tar hun med seg på trikken ned til en kaffebar på Grünerløkka. Der skriver hun dem ut, for å se hva fangsten ble.

Og kaffebarer ble også utveien for Siv Jakobsen. Hun bestemte seg for å reise Norge rundt og spille på kafeer og kaffebarer – når hun ikke kunne turnere ute i verden, som planen var.

– Jeg elsker kaffe – jeg jobbet på kaffebar i starten da jeg kom hjem til Norge, og kaffe er hobbyen min. Albumet er dels skrevet på en kafé. Dermed favner jeg alt i ett, sier Jakobsen, som ringte rundt selv og satte sammen en hel kaffebarturné i tiden 30. august til 18. oktober. Innimellom, 29. september, spiller hun også på Ingensteds.

Det er på en måte deilig å skape noe fint i en tid som dette, når du må slippe alle de «store» konsertene. Lage noen hyggelige øyeblikk i koronatrygge rammer.

Pause fra livet

Albumtittelen «A Temporary Soothing» handler på sitt vis om å gi en slags trøstende pause, «fra livet, om det er vanskelig», sier hun til NTB. Hun gikk gjennom alle sangene, og gjenfant ordene i en linje fra «Only Life», en sang om en som sliter og hvor lett det er å ty til det å numme seg.

I låtene på den nye skiven tar hun for seg temaer som frykt, angst, endring og kreativitet. Om det finnes en fellesnevner? Hun funderer:

– At det gjelder å huske på at man ikke kan ha det supert hele tiden. At det er viktig å legge listen lavere for seg selv, huske på at livet går opp og ned. Det er viktig å huske på å være fornøyd, sier hun avslutningsvis, mens kjæresten har pakket bilen full av gitarer og forsterkere for at de skal dra på øving.

Som en slags påminnelse til seg selv, når hun vet at det er tid for plateslipp og anmeldelser, sier Siv Jakobsen:

– Det ligger tre års arbeid bak. Da er det er viktig å huske på å gi seg selv en klapp på skulderen.

Annonse
Annonse
Annonse