MusikkPlot

En koronarammet musikkbransje har prøvd andre måter å livnære ikke bare artistene – men også næringskjeden rundt. Bak drive-in-konsertene på Lillestrøm, her med Klovner i Kamp, står for eksempel det scenetekniske selskapet Bary.

Sceneteknisk firma knekket av koronakrisen i musikkbransjen - nå er 45 ansatte uten jobb

De dro i gang drive-in-konsertene, sagt å være Nordens første i sitt slag, men konsertkonseptet var ikke nok til å berge selskapet gjennom koronatiden.

Publisert Sist oppdatert

Mandag leverte Bary AS, som er det største norskeide selskapet innenfor sceneteknisk produksjon, oppbudsbegjæring til tingretten. Nå står 45 ansatte uten jobb, ifølge selskapets Facebook-side.

– Til tross for en god start på 2020, ble selskapets økonomiske utsikter dramatisk endret som følge av de nasjonale smittevernspåbudene som ble innført. Vår bransje ble truffet først, og vil mest sannsynlig være en bransje som det vil drøye lengst med å få tilbake til normalen, heter det fra Barys ledelse og eiere.

Ifølge innlegget har de «snudd hver stein, gjort ethvert tenkelig tiltak for å tilpasse oss en ny hverdag, og forsøkt å tenke nytt». Det førte blant annet til konsertkonseptet Drive-In Live ved Norges Varemesse på Lillestrøm – der Klovner i kamp var første artister ut 1. april.

– Vi har prøvd å være kreative for å sysselsette våre egne ansatte – og gi noe til folket som vi håper de vil ha, sa Geir K. Johansen til NTB før premieren og påpekte hvordan sceneteknikerne – som sørger for lyd, lys og teknikken på konsertene – rammes like hardt av konsert- og arrangementsforbudet som musikerne.

– Vi har kanskje musikere på scenen når dette er over, men ingen til å skru på høyttalerne, advarte Johansen da. Og til tross for kompensasjonsordningene som etter hvert kom på plass, ble det ifølge innlegget «for lite og for sent»:

Selskapet har gått i underskudd med 1,5 millioner kroner per måned siden nedstengningen i mars, og får bare 33 prosent av såkalt uunngåelige kostnader dekket av statlige kompensasjonsordninger.

– Bransjen er nok ikke tilbake i normal drift i 2021, og tapene vil derfor i praksis fortsette å vokse til neste år. Vi vil aldri – uansett hvor hardt vi jobber i fremtiden – komme i null, fastslår Bary-ledelsen, som mandag satte sluttstrek.

Powered by Labrador CMS