Fra åpningskonserten til Ultimafestivalen i september. Nå foreslår kulturbyråden i Oslo å redusere driftstilskuddet til festivalen med 450.000 kroner.

Signe Fuglesteg Luksengard / Ultima

Oslo vil kutte 1,5 millioner kroner i støtten til musikklivet

Ine Schwebs
Publisert: 28. oktober 2020 kl 08.54
Oppdatert: 28. oktober 2020 kl 08.54

Kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) i Oslo foreslår å kutte 1,5 millioner kroner i støtten til musikklivet, skriver Aftenposten.

Kuttet innebærer blant annet reduksjon i drifttilskuddet til Ultimafestivalen og samtidsmusikkensemblene Oslo Sinfonietta/Cikada med 450.000 og 750.000 kroner.

– Et uforståelig og målrettet angrep på samtidsmusikken. Fundamentet vårt blir revet vekk. Dette rammer kunstmusikkfeltet meget hardt, sier leder Christian Eggen for ensemblene Cikada/Oslo Sinfonietta til Aftenposten.

Dersom støtten blir kuttet, er resultatet at et av ensemblene må legges ned, samt reduksjon i antall produksjoner i inn- og utland.

Også styreleder Yngve Slettholm for Ultimafestivalen fortviler:

– Ultima sikrer Oslo en plass som internasjonal kulturby, og festivalen har en sterk posisjon i det internasjonale musikklivet. Kutt vil bety færre arrangementer, mindre aktivitet og mindre bruk av frilanskunstnere, sier han til avisa.

De to musikkorganisasjonene frykter nå at kuttet fra Oslo kommune kan utløse prosentvise reduksjoner hos Kulturrådet, og at organisasjonene nå også får mindre i statsstøtte.

Saken fortsetter under annonsen

Årsaken til kuttforslaget er ifølge kulturbyråden at Oslo kommune vil prioritere barn og unge.

– Klassisk musikk og samtidsmusikk får fortsatt rause tilskudd sammenlignet med mange andre aktører. Jeg har prioritert et bedre kulturtilbud til barn og unge og å starte opp et filmfond for vår region, skriver Gamal i en e-post til Aftenposten.

Endelig budsjett vedtas i bystyret 9. desember. Byrådspartiene Ap, SV og MDG har ikke flertall i bystyret og må ha med seg minst et annet parti for å få gjennomslag.