MusikkPlot

Flere aktører i Oslos utelivsbransje slår alarm om at de vanker på randen av konkurs. Her: Konsert- og utestedet Parkteateret fylt med gjester i en tid lenge før koronakrisen. Parkteateret er et av kosertstedene i Oslo som på eget initiativ har valgt å stenge holde lukket etter midnatt.

Nye skjenkekrav knekker de små konsertstedene

– Det føles dypt urettferdig.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Vegard Heskestad som er daglig leder på konsert- og utestedet Kafé Hærverk i Hausmanns gate i Oslo til Dagsavisen.

Ifølge ham utgjør utestedet omtrent 80 prosent av omsetningen etter klokken 23.

Sist fredag besluttet regjeringen at alle utesteder i hele landet skal stenge midnatt som et av flere smittevernstiltak. Men Heskestad mener argumentasjonen er bunnløs, og får støtte av flere bareiere Dagsavisen har snakket med.

– Vi jobber for å skape trygge rammer for alkoholkonsum, men føler at vi blir møtt en viss mistro, at vi skal profittere på rus, som jo ikke er tilfellet. Jeg vil heller si at vi er en viktig kulturformidler, både som bar, møteplass og sosial arena, sier Heskestad til avisa.

Han anslår også at Oslos utesteder har måttet avlyse rundt 100 konserter og klubbkvelder som direkte konsekvens av koronarestriksjonene. Inntektene fra ølsalget under konsertarrangementer er i stor grad det som får utestedene til å gå rundt.

– En rasering av bransjen

Flere i utelivsbransjen har slått alarm siden fredag. I helgen gikk utelivsgründer Runar Skjerven Eggesvik hardt ut mot regjeringens nye tiltak og kalte det «en rasering» av hele utelivsbransjen.

– Dette er nasjonal symbolpolitikk og spesielt for en by som Oslo med 17.000 ansatte i servicenæringen, i en by som lever hele døgnet. Jeg etterlyser alle tallene bak - vår bransje har hatt de strengeste reglene for smittevern. Det har vært en superdugnad mellom kommunen, næringsetaten, organisasjonene og utelivsaktørene. Jeg synes faktisk det er litt useriøst ikke å respektere den jobben som er gjort i Oslo når det gjelder å følge smittevernreglene, sa Eggesvik til VG lørdag.

Eggesvik påpekte også at «alle aktører er på randen av konkurs», og at de aller fleste nye smittetilfeller den siste tiden har oppstått på private fester og ikke som følge av en utelivsbransje som regulerer gjestenes bevegelsesmønster og adferd strengt og i tråd med smittevernreglene.

– For hva skjer når du må stenge ved midnatt? Da tar du trikken til nachspiel, uten oversikt over hvem eller hvor mange som er der, uten oversikt over om de holder en meters avstand. Og da har jeg ikke engang nevnt tematikken rundt svart økonomi og dopsalg. Dette er en gavepakke til en økonomi som hverken Bent Høie eller vi ønsker å ha, sier Eggesvik.

Positiv til innstramming

Men på Parkteateret ser daglig leder Dan-Michael Danino litt annerledes på saken. Han er glad for at myndighetene nå strammet inn og sier til Aftenposten at Parkteateret på eget initiativ har holdt lukket fra og med midnatt gjennom hele sommeren.

– Det er en kjensgjerning at man blir mer slepphendt når man drikker alkohol til klokken tre. Den risikoen har vi ikke villet ta. Vi har tatt et bevisst valg om å stenge tidligere, sier Danino til avisa.

Powered by Labrador CMS