Annonse
Musikkllivet krever at NRK spiller bare norsk. NRK mener de allerede gjør nok. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Krever at det spilles bare norsk på radio

– NRK må ta del i dugnaden

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Flere aktører i musikklivet har den siste tiden stilt krav om at NRK skal spille utelukkende norsk musikk mens koronakrisen står på.

Å ta vare på norsk kultur og norsk musikk er en sentral del av oppdraget NRK har som almennkringkaster, mener leder Jørgen Karlstrøm i Norsk komponistforening som mener NRK må ta større del i den nasjonale dugnaden. Det sa han da han gjestet Dagsnytt 18 tirsdag denne uken.

Vektlegger det store publikummet

NRKs strategi- og medieredaktør Øyvind Lund gjentok svaret han ga forrige uke. Da gikk flere artister ut i sosiale medier og tok til orde for at NRK kun skal spille norsk musikk.

Lund mener at «valgene vi gjør på musikkfronten er redaksjonelle» og «hensynet til det store publikummet er viktigst i disse tider».

NRK spiller allerede over 50 prosent norsk musikk. I tillegg opplyser Lund at NRKs største radiokanal, P1, spiller bare norsk musikk hele denne uken. Førstkommende fredag vil også alle NRK sine kanaler spille bare norsk musikk.

Vil gå politikkens vei

Den danske statskanalen DR gikk denne uken ut og annonserte at de går fra å spille rundt 49 til 80 prosent dansk musikk på sine to største kanaler. Det skjedde etter oppfordring fra den danske kulturministeren.

Karlstrøm i Norsk komponistforening sier at de nå jobber for det samme, og at de har møter med både Kulturrådet og Kulturdepartementet. Kravet er at NRK og P4 også skal spille 80 prosent norsk musikk - 40 prosent av norske utøvere og 40 prosent av norske komponister.

Lokale radiokanaler som Nea Radio som dekker Selbu, Tydal, Røros og Holtålen i Trøndelag har allerede gått i retning av kravet. Nea Radio har siden forrige uke bare spilt trøndersk og norsk musikk. Til Dagbladet sier kanalens daglige leder, Stian Elverum, at det er «bedre å bruke norsk musikk i denne perioden og sikre at våre artister får penger. Vi skal tidsnok komme tilbake til å støtte de utenlandske artistene».

Annonse
Annonse
Annonse