Annonse
Festivalen Tons of Rock kan gå med millionoverskudd med hjelp fra statens kompensasjonsordninger. Her fra KISS sin opptreden under festivalen i fjor. Foto: Berit Roald / NTB

Musikkorganisasjoner raser mot kulturstøtte

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Klassekampen har den siste tiden skrevet om hvordan flere festivaler kan ende opp med millionoverskudd ved hjelp av regjeringens kompensasjonsordninger for kulturarrangører.

Nå går seks musikkorganisasjoner – Creo, Gramart, Fono, Nopa, Komponistforeningen og Nora – hardt ut mot ordningen i samme avis.

– Dette er et koronakupp som er komplett umusikalsk, sier Sæmund Fiskvik, formann i Norwegian Recording Artists (Nora) til Klassekampen.

Bekymret for utenlandsk utbytte

Mer enn 100 millioner kroner kan også gå til utenlandske eiere, skriver avisa.

Konsertarrangøren Live Nation har blant annet søkt om 25 millioner kroner i kompensasjonsstøtte for avlyste konserter. I tillegg kan selskapet bli koronakompensert gjennom eierskapet i Tons of Rock, Timeout Agency og Bergen Live – som til sammen har søkt om 52 millioner kroner i støtte.

– Det er skandaløst om regjeringen kompenserer overskudd i timillionersklassen, som i verste fall cashes inn av utenlandske hedgefond, sier styreleder Ole Henrik Antonsen i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (Nopa) til Klassekampen.

Kan ikke prioritere norske festivaler

Både Fiskvik i Nora og styreleder Larry Bringsjord i Fono mener Kulturdepartementet må prioritere små og mellomstore, norske festivaler.

Men i en e-post til Klassekampen, skriver statssekretær Gunhild Berge Stang (V) at Kulturdepartementet ikke kan prioritere norske festivaler, på grunn av EØS-avtalen. Likevel stilles det krav til at arrangørene har sin hovedvirksomhet i Norge, påpeker hun.

Kulturdepartementet vil heller ikke endre det fastsatte maksbeløpet for mottakere på nåværende tidspunkt, men at opplyser om at kompensasjonsordningen har en maksbegrensning på tilskudd per mottaker.

Annonse
Annonse
Annonse