MusikkPlot

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo har sagt at det ikke er usannsynlig at 17. mai må avlyses som følge av koronakrisen.

– Musikkfrivilligheten kan tape opp mot én milliard kroner

Uten virksomhet i mars og april kan korps, kor og andre organisasjoner i musikkfrivilligheten tape opp mot 400 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Fortsetter restriksjonene fram til sommeren kan tapet bli opp mot 960 millioner.

Det melder Norsk musikkråd, paraplyorganisasjonen for det frivillige musikklivet i Norge, som har jobbet for å skaffe en oversikt over økonomiske konsekvenser koronarestriksjonene får for medlemmene.

– Tallene er veldig alvorlige, sier styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

– Våre 33 nasjonale organisasjoner og frivillige i nærmere 7000 kor, korps, orkestre, band og konsertarrangører er bedt om å estimere tapene som følge av kulturforbudet. Med 1265 svar så langt har vi fått en god indikasjon på hvordan situasjonen ute i Kultur-Norge er nå, sier generalsekretær i Norsk musikkråd, Bjarne Dæhli.

– Uten krisehjelpen fra nasjonale myndigheter vil mange av organisasjonene slite økonomisk i flere år fremover, og noen kan få problemer med å komme seg gjennom krisen i det hele tatt, sier Vinje Borgundvaag.

Kartleggingen viser at minst 1028 konserter, stevner og festivaler er avlyst.

– 143 organisasjoner har gitt eller vurderer å gi permitteringsvarsel, og flere instruktører, dirigenter og musikere er leid inn som frilansere. Avlyste konserter og øvelser får økonomiske konsekvenser for dem, fortsetter Borgundvaag – og legger til:

– Både organisasjonene og vi i Norsk musikkråd har forståelse for restriksjoner og vil delta i koronadugnaden. Samtidig er det nå viktig at krisepakken når det frivillige musikklivet, om denne vitale infrastrukturen skal overleve, avslutter Borgundvaag.

Norsk musikkråd har informert Kulturdepartementet og Stortinget om de økonomiske konsekvensene.

Powered by Labrador CMS