Annonse
Mirjam Omdal og Magnus Martinsen slipper som duoen Nuja andre del av en EP der de tar for seg blant annet mental helse. Foto: Thomas Kjøndal / daWorks / handout NTB kultur

Mirjam og Magnus fant hverandre i musikk om ekte kjærlighet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Omdal og Martinsen – som har jobbet med artister som Madcon, Alan Walker og Amanda Delara – møttes i studioet hans da hun var der som D'Sounds nye stemme.

– Jeg tror på tilfeldigheter, men også at det finnes gode tilfeldigheter som kan skape noe helt magisk og mektig, sier Omdal til NTB om møtet som resulterte i at de startet duoen NUJA sammen.

Det ga resultater: Singelen «Mess» ble listet på P3 i åtte uker, mens «The Others» ble listet av Urørt.

– Vi fant ut at vi hadde mange felles musikalske interesser, og at vi begge også brant for det å lage tekster som gikk utover enn det vi begge hadde gjort i andre settinger. At vi gjerne ville lage noe sammen som ga oss noe ekstra utenom det å få en «hit» og bli spilt på radio, forklarer Martinsen.

I sommer kom første halvdelen av et EP-prosjekt der de bød på låter om skammen, bekymringene og angsten som ofte er rundt ting som fasade, økonomi, overgrep og ensomhet. Denne uken får «Close» følge av EP nummer to, kalt «To the End», der de ser på hva «ekte kjærlighet» er.

Kjent på angsten

Martinsen komponerer og produserer sangene, i det han kaller «et drømmende, mer episk og oppløftende musikalsk landskap», mens Omdal er hovedvokalist. Tekstene skriver de sammen.

– Vi er innom mange musikalske stiler, og vokalen til Mirjam binder dem sammen, sier «Magnify». Begge kommer fra en sjanger der tekstene gjerne handler om kjærlighet i form av forelskelse, brudd, det Martinsen kaller «det mer overfladiske».

– Vi begynte å ta for oss andre former for kjærlighet, hva for eksempel ubetinget kjærlighet kan være, så vel som det å være menneske – og kanskje ha psykiske utfordringer. Vi har en låt om angst, sier han.

Og medgir at han selv har følt på panikkangsten; at han en kveld gikk hjem fra studio og følte på brystsmerter og tenkte på hjerte. Men han ventet, det gikk over, og han innså at det var en reaksjon på underliggende ting i hverdagen hans da, som stress, lite søvn og bekymringer.

– Samtidig ønsker vi ikke å fokusere så mye på oss selv om artister, det har vi med vilje styrt unna. Da løfter vi vekk det personlige, mer egoistiske – og snakker heller om det å bry seg på et større plan, sier Magnus Martinsen.

Overfladisk bransje

– Jeg har merket at i musikkbransjen er det mye overfladiskhet, vi er ikke alltid flinke til å ta vare på hverandre, ikke på ekte. Vi kan være gode på å ivareta hverandres stolthet og hjelpe hverandre oppover på kjendisstigen. Men å snakke om ekte følelser, hva vi bærer på, vanskelige ting på privaten, selvtillit, gamle sår vi fortsatt tenker på, slike ting tør vi ikke snakke om – heller ikke særlig mye i låttekster, sier Mirjam Omdal.

Hennes mål etter å ha startet duoen, var å hjelpe folk til å åpne seg for hverandre.

– Vi tar jo opp ting som angst og selvmord, og disse tingene utvikler seg nettopp fordi vi ikke snakker om presset vi føler på, sier Omdal, som tror sosiale medier – der alle ser vellykkede ut – har veldig mye å si.

Etter at duoen slapp første EP i sommer har Mental Helse og Mental Helse ungdom reagert positivt , og ifølge Omdal delt gruppens musikkvideo som handler om selvmord blant menn.

– De har også gitt oss mange gode tilbakemeldinger.

Selvdrevne

Mirjam Omdal og Magnus Martinsen «gjør alt selv», ifølge førstnevnte. Og det gjelder ikke bare selve musikken.

– Vi skriver manus og regi til videoene våre, filmer videoene stort sett selv, og mikser sammen videoen til låten. Vi trives best slik, for da har vi styring over hele budskapet og helheten, og det blir mest mulig eierskap til produktet. Da kan vi stå for det 100 prosent, sier Omdal, som også er vokalist for D'Sound og kvartetten Bae Louie.

– Jeg vil lage musikk sammen med ærlige, gode og dyktig mennesker som vil bringe et godt budskap til folk. Det er da jeg føler meg hel som menneske, og dette vil jeg fortsette med, sier Omdal:

– Nuja er spesielt for meg fordi vi er bare to og har helt og holdent samme mål: Vi vil bringe sannheten om det hele menneske inn i musikken i 2020 – det vil si vår lengsel etter ubetinget kjærlighet til tross for feil og mangler, vår lengsel etter å dele ekte problemer med hverandre.

Annonse
Annonse
Annonse