Annonse
Maj Britt Andersen vil blande barndomsminner og julesanger, når hun som 63-åring debuterer med sin første rene julekonsertserie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Maj Britt debuterer som julekonsertartist i koronaåret: – Aldersgrense er fire år i romjul'n

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Hun tar med seg sin egen, lille musikerkohort – datteren og artisten Daniela Reyes Holmsen og komponistektemannen Geir Holmsen, så vel som pianisten Edvard Synnes – og legger ut på en liten turné med nær musikk og historiefortelling.

– Det er en konsert for store og små, smiler hun om hva som er i vente med «Julegleder» – som blir forestillingens tittel.

– Jeg anbefaler at på denne forestillingen skal aldersgrensen være fra «fire år i romjulŽn» og oppover. Jeg skal fortelle litt om hvordan jula var da jeg var fire år, nærmere bestemt i 1960 – i forrige århundre. Når du setter deg ned og begynner å skrive og tenke på historiene fra den tida, så tror jeg kanskje jula er minst like spennende for en fireåring i dag: Det er lysende stjerner i øynene, kommer julenissen, får de nøtta i riskremen, blir juletreet like fint som i fjor – og får de det de ønsker seg til jul?

Som små kjærtegn

Maj Britt Andersen tror det er kjernen for alle, uansett hvordan de feirer «sin jul».

– Jula skal være som den «alltid» har vært. Du vil at julen skal være slik som moren og faren din stelte den i stand for deg. Faren min satt og spilte og øvde julesanger på trekkspill med meg og søsknene mine mens mor var mest opptatt av at svoren skulle bli sprø, minnes hun.

Det er på grunn av morfaren at Andersens og Holmsens fremadstormende, stipendvinnende datter valgte trekkspill som sitt hovedinstrument.

– Hver gang vi kom til Skreia satt hun på fanget til far, omtrent oppå trekkspillet. Det skulle far ha visst, at Daniela lærte seg å spille trekkspill på grunn av ham, sier Maj Britt Andersen med vemod i stemmen, for faren er for lengst borte.

Maj Britt Andersen er klar for å juleturnere seg for første gang. Foto: Handout

– Slike minner er som små kjærtegn når de dukker opp. Da jeg lette etter mine egne juleminner fant jeg også en innspilling av far hvor han synger «White Christmas», det er så rørende at jeg må høre på den noen ganger før jeg tar den med og spiller på turneen.

For Maj Britt Andersen sitter nå i disse oktoberdagene og skriver på det som blir en svært personlig juleforestilling.

Tenker på moren

– Jeg prøver å finne alle gode minner fra jeg var liten, og alt som var viktig i jula for meg, sier hun til NTB. For hjemme på Skreia på Toten gikk lille Maj Britt julebukk og hørte på Alf Prøysen som fortalte en fin julehistorie eller sang «Musevisa» på radio.

Og Prøysens julehistorier og julesanger, som «Romjulsdrøm», nevnte «Musevisa» og «Julekveldsvisa», blir å høre i hennes egen forestilling. Med blir dessuten sanger fra den Spellemannpris-vinnende 2015-utgivelsen «Væla omkring», skrevet av Geir Holmsen og Trond Brænne tilbake på midten av 80-tallet.

– Jeg tar også med minner som da mor gikk rundt i stua og tente stearinlysene og sang «Jeg er så glad hver julekveld», mens vi hørte kirkeklokkene ringe jula inn gjennom verandadøra som far åpnet. Det er akkurat det jeg gjør selv også – og jeg tenker på mor hver gang jeg selv tenner julelysene hjemme.

Hun tror det er forventningene, hele desember hvor vi går og venter og gleder oss, som gjør at julen blir så viktig for så mange.

– I en spesiell tid som vi nå er i, trenger vi kanskje litt ekstra omsorg og varme, alle sammen. Ting er veldig annerledes. Særlig for de eldre, som ikke kan få besøke familien sin, det er veldig trist, sier Maj Britt Andersen, som selv har sin svigerfar på aldershjem.

Juledebuterer

Hun og ektemann Geir Holmsen jobber hjemmefra, i huset i Asker. Nå er de i gang med en oppfølger til 2018-platen «Et stille sted», der hun sang tekster av Lars Saabye Christensen med musikk komponert av ektemannen.

Men hun savner konsertene, som hun sier «skaper energi og inspirasjon til å gå hjem og øve videre og lage nye ting». Det var derfor hun tok tak i julekonsertene i koronaåret 2020 – som en godt voksen julekonsertdebutant.

– Dette er første gangen jeg gjør en ren julekonsert, det blir veldig spennende. Jeg liker at det er et mindre format. Vi skal spille på steder hvor det er lov å ta inn 200, så det blir ganske lite og intimt, noe som passer godt for en familiekonsert.

Søndag 22. november starter det på Sentralen i Oslo – kjent over det ganske land etter strømmekonsertene i Koroneserien. Deretter vanker det julekonsert i Tønsberg 29. november, på Gjøvik torsdag 3. desember – før Maj Britt Andersen og familien setter kursen for Skien og Ibsenhuset 6. desember.

Annonse
Annonse
Annonse