Annonse
Karpe har vunnet Spellemannprisen for Årets album to ganger, for 2016 (bildet) og for 2019. Nå er kategorien avskaffet, noe som Spellemann-komiteen nå får kritikk for. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kritiserer Spellemann for å fjerne «Årets album»

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– Spellemann har gjort en stor feil i år, og det er å fjerne kategorien Årets album, mener musikkbransjeveteran Mona Olsen. Spellemann svarer at albumet «overskygger» vinnerne i sjangerkategoriene.

Spellemann-komiteen justerer jevnlig den gjeve prisens mange kategorier. Nytt av året er at man har droppet kategorien som kårer årets beste album. Man mener kategorien «er for utydelig», og at den overlapper de øvrige sjangerkategoriene.

«Vinnerne av sjangerkategoriene vil på denne måten hver især framstå som en Årets album-vinner innen sin kategori», het det fra Spellemann i september.

– Hva er utydelig med et album? Jeg mener tvert imot at nettopp albumet er et langtlevende, tradisjonelt og svært tydelig format, skriver Olsen i et innlegg på nettstedet Ballade.

Ja takk, begge deler

Hun jobber i dag i plateselskapet Warner som prosjektleder for artister som Emilie Nicolas, Åge Aleksandersen, Kristian Kristensen, Eva Weel Skram og Susanne Sundfør. I sitt innlegg påpeker Mona Olsen hvordan artister som har sluppet ti minutter med musikk i løpet av et år nå vil konkurrere mot kolleger som har jobbet frem et helt album.

– Det betyr at man i sjangerkategorien vil konkurrere på vidt forskjellige grunnlag. Det er stor kunstnerisk forskjell på å jobbe låt for låt enn med et fullengders album. Det er derfor viktig å fortsette å verdsette kunsten med å lage fullengdealbum.

Hun mener det bør være rom for begge deler, og spør i innlegget:

– Spellemann har for eksempel en kategori som heter Årets låt, så da kan man jo spørre seg hvorfor formatet «låt» har en egen kategori, når album ikke kan ha det?

Spellemann svarer

Marte Thorsby, som er styreleder i Spellemann, svarer til NTB at Spellemann ønsker å synliggjøre albumene i sjangerkategoriene og derfor valgte å fjerne årets album for at «det ikke skulle overskygge vinnerne i disse».

– Kategorien «Årets låt» er den eneste kategorien hvor enkeltlåter blir vurdert. Albumutgivelser blir vurdert i hver sjangerkategori og har dermed 16 kategorier hvor det formatet blir løftet frem. Nå som Årets album er fjernet, så vil vinnerne av sjangerkategoriene hver især fremstå som en Årets Album-vinner innen sin kategori, sier Thorsby i en kommentar.

Dermed blir Karpe stående som den siste vinneren av Årets album-kategori med «SAS PLUS / SAS PUSSY», etter å ha vunnet også for «Heisann Montebello» i 2016.

Artistene priser albumet

I oktober slapp Boy Pablo sitt debutalbum «Wachito Rico», etter allerede å ha blitt en popsensasjon og Spellemannpris-vinner for Årets gjennombrudd for sine låter og EP-er. Han fortalte til NTB at han lenge følte album var litt «ut», etter en æra med streamingmusikk og enkeltlåter.

Men så følte Boy Pablo på at både han selv og fansen ønsket seg noe større, noe mer.

– Det er kult at folk vil høre på et album i dag, selv i en tid hvor de vil ha alt og får alt på én gang. Det var nytt for meg også – å skulle gjøre noe så gjennomført.

En annen artist som har sluppet låt etter låt – til stor suksess, er Astrid S. Også hun setter det å lage album svært høyt og beskrev det som et personlig vendepunkt.

– Som artist føler jeg at å gi ut album er en virkelig milepæl, sa hun til NTB da hun i oktober slapp debutalbumet «Leave It Beautiful». Da hadde hun i sine syv år som artist vunnet Spellemann som Årets nykommer, blitt utropt til Årets Spellemann, og vært nominert til Årets låt med tre låter.

Annonse
Annonse
Annonse