Kim Rysstad på scenen under Stjernekamp på NRK.
Ned Alley / NTB Scanpix
Artistene

– Julekonsertene er helt i det blå

Bård Andersson
Publisert: 18. mai 2020 kl 09.29
Oppdatert: 18. mai 2020 kl 09.29

Koronasituasjonen har gjort det vanskelig for aktører innen musikkbransjen, og dette gjelder naturligvis også musikerne. 

Artist Kim Rysstad sier til Vårt Land at julekonsertene er «helt i det blå». Med de fleste av sommerkonsertene avlyst, frykter han nå for juleprogrammet.

– Sånn det ser ut nå, med de retningslinjene som gjelder, kan vi ikke reise ut. Det er ikke lønnsomt å reise på julekonsertturné om du bare kan opptre for 200 gjester, sier han til avisen.

Fra 15. juni har regjeringen åpnet opp for arrangementer med opptil 200 deltakere, så lenge man kan legge opp til én meters avstand i lokalet. Dette sees imidlertid på som et kostbart alternativ som er vanskelig å gjennomføre. 

Rysstad ble nummer to i fjorårets Stjernekamp på NRK, og hadde gledet seg til å surfe på popularitetsbølgen etter programmet. Det satte koronaviruset en stopper for.

– Hadde det bare vært meg hadde det ikke vært så avansert, men en del av prosjektet er blant annet også fire musikere og flere lyd- og lysteknikere. Dette er noe vi potensielt kan tape masse penger på, og det er mange som vil miste inntekten sin, sier han til avisen.

Saken fortsetter under annonsen

– Næringen kan forvitre

Kathrine Synnes Finnskog, rådsmedlem i Musikkindustriens næringsråd og daglig leder i Music Norway, maler et dystert bilde på vegne av musikkindustrien og forteller at vi nå risikerer at næringen forvitrer fordi det ikke finnes inntekter. Inntekten fra festivalsommeren eller julekonserter er penger mange lever av resten av året.