Annonse
Frontkvinne Ella Marie Hætta Isaksen i ISÁK er blant artistene som er valgt ut til Keychanges talentprogram. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Isák, Miss Tati og Charlotte Bendiks valgt ut til europeisk talentprogram

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Popgruppa Isák, DJ Charlotte Bendiks og soulartisten Miss Tati er de tre norske bidragene som er plukket ut til Keychanges talentprogram, et europeisk initiativ som arbeider for økt mangfold i musikklivet.

Artistene som er plukket ut får delta i en rekke bransjenettverk, møte mentorer og får til slutt spille på en av de 13 partnerfestivalene til Keychange - som blant annet inkluderer Oslo World og en av Sveriges største festivaler Way Out West.

Med talentprogrammet ønsker Keychange å løfte frem kvinner i en bransje som er utpreget homogen. For å nevne noe: Store musikkselskap betaler i gjennomsnitt kvinner 30 prosent mindre enn menn, og bare to prosent av de mest populære låtene er skrevet av kvinner.

Keychange-nettverket består av en rekke europeiske festivaler som gjennom initiativet har forpliktet seg til å oppnå en kjønnsbalanse på 50 prosent kvinner innen 2022.

Disse er plukket ut til talentprogrammet (fra øverst til venstre): Jennifer Gunn, Miss Tati, Kine Lundervold, Amira Morstaq Ali, ISÁK og Charlotte Bendiks.

Velger både artister og bransjeaktører

De tre norske søknadene har blitt plukket ut av totalt 650 søknader fra forskjellige land i Europa. Totalt er 37 artister plukket ut til programmet.

I tillegg er Jennifer Gunn, Kine Lundervold og Amira Morstaq Ali valgt ut til talentprogrammet for bransjeaktører.

– Det blir veldig spennende å følge den første gruppen med Keychange delegater, tre fantastiske artister og tre spennende bransjeaktører, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen for Oslo World.

Skal sikre kjønnsbalanse

Oslo World er den eneste norske blant 13 partnerfestivaler, og har allerede nådd målet om minst 50 prosent kvinner på festivalprogrammet. Under festivalen i fjor høst kunne programmet flagge med 60 prosent kvinner.

De norske festivalene Sørveiv og Bylarm har sluttet seg til Keychange i likhet med totalt 242 andre musikkfestivaler fra hele Europa.

Tidligere denne måneden gikk programsjef Joakim Haugland i Bylarm-festivalen ut i media og forlangte alle andre norske festivaler til å ta kjønnsbalanse på alvor.

Bylarm-festivalen 2020 går av stabelen 27. februar og kan også kan skryte av å ha nådd målet om minst 50 prosent kvinner på sitt ferskeste festivalprogram.

Talent Norge, Music Norway og Norsk Tipping er også blant Keychanges samarbeidspartnere, i tillegg til Oslo World.

– Keychange er et program som både skjerper oss i bransjen og får oss til å jobbe for bedre og mer likeverdige muligheter. Det gir også talentene muligheten til snakke sammen, jobbe sammen og dele erfaringer og nettverk. Det gir unge jenter en viktig stemme, tidlig nok, sier direktør Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway.

Annonse
Annonse
Annonse