Annonse
Mahsa Vahdat er ute med nytt album 19. juni. Foto: Tahmineh Monzavi

Håp i en verden hvor mørket stiger

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

«Blessed are the tears that come from the brook of joy

You travelled with your songs

Joyous is the act of freedom».

Disse ordene er fra åpningssporet på Mahsa Vahdats nye soloalbum, «Enlighten the Night». Sammen med arrangør og co-produsent Atabak Elyasi har hun skapt et album hvor sangene reflekterer det sterke og nødvendige håpet som menneskeheten deler i vår tid, mens mørket vokser i verden. «Å synge gledens tårer er Mahsas frihetsgjerning», heter det i presseskrivet fra Kirkelig kulturverksted. 

Persiske poeter, både de fra den klassiske æra – som Rumi, Khayyam og Saadi – og samtidens iranske diktere er ekkoer av en mange hundre år gammel visdom, lidenskap, livsfølelse og en bred humanistisk forståelse. Gjennom sitt liv og sin kunstneriske aktivitet i mange land har Mahsa utviklet et sterkt og personlig musikalsk uttrykk som nå gir nytt liv til denne store poetiske arven og bringer dem videre ut i verden og til nye generasjoner.

Blant de sterkeste elementene i den persiske poetiske arven som gir gjenlyd i Mahsas eget liv, er det lidenskapelige håpet og den dype troen på å få øye på friheten – selv på innsiden av et bur – å se lys selv i den mørkeste natt, å se håp hvor alt synes håpløst.

– Verdens tryggeste sted

– Dette albumet gir meg en ny mulighet til å reflektere og utfordre alt jeg bærer på av spørsmål, tvil, sensitivitet, drømmer og ønsker. Det hjemmet jeg har i min egen stemme er for meg verdens tryggeste sted, hvor jeg har alt i min egen hånd og hvor jeg ikke er redd for å avsløre mine mest intense og dypeste følelser», sier Mahsa Vahdats.

Samtidspoetene som er representert på dette albumet er Simin Behbehani, Ahmad Shamloo, Forough Farrokhzad, Nima Youshij og Mohammad Ibrahim Jafari.

Albumets musikk har blitt skapt mens Mahsa og Atabak har virket og oppholdt seg i ulike land hvor musikken deres har vært etterspurt av samarbeidspartnere, arrangører og publikum. Deres skaperkraft og varige samarbeid har blomstret i Teheran, Oslo, Shahmirzad, Berkeley og San Francisco.

De fleste av Mahsas utgivelser har blitt spilt inn i Norge, Det skjedde i fjor da hun laget den kritikerroste plata «Placeless» sammen med Kronos Quartet og søsteren Marjan Vahdat, og det skjedde også med “Enlighten the Night”.

Tre norske musikere: pianisten Tord Gustavsen, bassisten Gjermund Silset og trommeslageren Kenneth Ekornes har alle spilt sammen med Mahsa tidligere, og på hennes nye album skaper de et poetisk og vakkert landskap rundt Mahsas sterke og ekspressive stemme. Iranske Shervin Mohajer dukker også opp med sin kamancheh på et av sporene.

Innspillingen ble gjort i Kulturkirken Jakob i Oslo av Martin Abrahamsen og produsert av Erik Hillestad, i samarbeid med Atabak Elyasi.

 
Annonse
Annonse
Annonse