MusikkPlot

Bjørn Eidsvåg søkte om 2,8 millioner fra Norsk kulturråd. Han har fått tildelt 46.000.

Flere norske artister opplever drastisk reduksjon av korona-kompensasjon

Publisert Sist oppdatert

Flere store artister har fått atskillig mindre penger enn de mener å ha grunnlag for, melder VG. Den mest dramatiske smellen er det Bjørn Eidsvåg, via sitt selskap Quint AS, som har gått på:

Søknadsbeløp: 2.792.511

Vedtatt beløp: 46.349

I beslutningsdokumentet står det:

«Det er lagt vekt på at merutgiftene ikke er dokumentert og derfor har blitt holdt utenfor beregningen. Dette reduserer kompensasjonen med 2,1 millioner».

I tillegg påpekes det at Eidsvåg i løpet av perioden mai-august i år skal ha tjent mer enn det som er oppgitt i søknaden, noe som skal fremgå av dokumentasjon Quint selv har sendt til Norsk kulturråd. Dette reduserer kompensasjonen med ytterligere 550.000 kroner.

Highasakite har også fått en solid avkortning, på en halv million. Duoens selskap søkte om 2.831.428 kroner, men fikk vedtak på 2.338.933.

Begrunnelsen er kort: «Kompensasjonen er redusert etter revisjonskontroll.»

Eidsvåg og Highasakite tilhører gruppen med artister som ikke søker kompensasjon basert på planlagte og avlyste konserter fra sommeren som gikk, men i stedet søker på grunnlag av gjennomsnittsinntekter i perioden mai-august 2017, 2018 og 2019 – eller ett eller to av disse årene. Eidsvåg oppgir fem millioner i snitt, Highasakite melder 5,4 millioner.

I tillegg har begge søkte om mer enn en million i kompensasjon som førte til at deres søknader og dokumentasjon ble sendt til revisjon. Dette ble vedtatt av Kulturrådet for alle to uker etter søknadsfristen 15. september.

Folkrockbandet Rotlaus fra Sunnmøre har i likhet med Highasakite fått avkortning på rundt en halv million; fra 2.875.187 til 2.396.471. De aksepterer ikke tildelingen.

Rotlaus-sjef Bjørn-Marius Øyehaug sier til VG at de kun har søkt på grunnlag av bortfalte kontrakter, og at bandet har jobbet med nettbutikksalg og gjort en del mindre konserter i sommer, sistnevnte i henhold til gjeldende restriksjoner.

– På denne måten holdt vi hodet over vannet. Personlig har jeg jobbet døgnet rundt for å holde firmaet flytende. Likevel måtte vi låne et større beløp for å holde utgiftene tilbake. Store deler av søknadsbeløpet går utelukkende til å betale ned nettopp dette, sier Øyehaug.

Dersom kulturrådets beslutning blir stående, tar bandet trolig saken videre, ifølge Øyehaug.

Thomas Hansen, seniorrådgiver ved kulturrådets kommunikasjonsavdeling, sier dette om saken:

– Vår gjennomgang av de ettersendte dokumentene viser at Rotlaus også har hatt inntekter i den aktuelle perioden, og det er bakgrunnen for at beløpet er redusert.

Rapperen Arif, som søkte om 1.557.286 kroner, er hittil den eneste artisten som søkte på over én million som har fått blankt avslag. Dette fordi Arifs selskap fremstår som et holdingsselskap som ikke har hatt driftsinntekter siden oppstarten i 2018, og oppfyller derfor ikke Forskriftens krav om minst 30 prosent omsetningsfall i perioden mai-august 2020 målt mot samme periode i 2019 er dermed ikke oppfylt.

Powered by Labrador CMS