Annonse
Christer Falck i HES & Falck hadde prosjektledelse og ideen til Koronerulling. Nå, etter seks uker og 82 konsertproduksjoner, er det over for konsertserien - og prosjektet går nå over i neste fase, meldes det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix NTB kultur
Slutt for Koronerulling

Fikk inn 4,5 millioner kroner til 82 artister og deres folk

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Koronerulling var først ut med konsertproduksjoner filmet på en scene i profesjonelt flerkameraformat, noe som gjorde at ikke bare artistene ble hjulpet - men også flere ledd i bransjen rundt dem. Bak stod Christer Falck i sin nye jobb som daglig leder i HES & Falck, og han sier til NTB at man nå "går over i en ny fase av prosjektet".

Når de to siste Koronerulling-konsertene er sendt tirsdag kveld, med Kleveland og med Kjetil Bjerkestrand & Tore Brunborg, har totalt 82 slike konserter gått av stabelen på disse seks ukene.

Konsertopptakene har passert to millioner visninger, og har samlet inn 4,5 millioner kroner fra over 33.000 givere. Mye har gått til det Falck kaller "artistene og deres flokk", andre har valgt å gi pengene videre - som for eksempel Odd Nordstoga, som kunne donere en halv million kroner til Røde Kors etter en konsert sett av 70.000 på nett.

Nordstoga sa til NTB at han først var skeptisk til slik livestrømming:

– Mens alle andre grupper fikk millioner av staten, skulle musikere sette seg ned og spille en konsert på Facebook med et Vipps-nummer? Det er ikke slik man kan redde kulturbransjen, sa musikeren - som snudde om og stilte på Koronerulling-scenen 26. mars.

Nå mot slutten av april, når slike proffe flerkameraproduksjoner fra ellers stengte konsertscener er blitt flere, har det også dukket opp kritikk fra bransjehold - rundt dette med at man er med på å skape trafikk for sosiale mediegiganter.

Christer Falck påpeker at Koronerulling-serien har "gitt hundrevis av musikere og teknikere inntekter og arbeid", i tillegg til ansatte ved utestedet Sentralen og produksjonsselskapet Millimedia og hans eget firma som stod for prosjektledelsen. I en Facebook-post utdyper han:

– Parallelt med dette har vi tenkt «hvor mange konserter skal vi kjøre før vi plasserer det bak betalingsmur?». Av en eller annen grunn har den tanken føltes mindre viktig enn å se at det vi driver med faktisk sørger for at husleia blir betalt, at artister får betalt sitt crew - som gjerne sliter enda mer enn de selv gjør, og at artister får lønn for å spille. Og ikke minst, at de faktisk får spilt. Vi har hele tiden tenkt, dette med betalingsløsninger haster litt mindre, og så lenge beløpene fortsatt er av så stor betydning for artisters økonomi, så kjører vi på.

Nå er Koronerullingen over, men konsertopptakene eksistererer. Falck har tidligere sagt til NTB at artistene både selv kan bruke dem, og at de senere kanskje kan gå videre på nye plattformer.

Annonse
Annonse
Annonse