Annonse
Det er Kurt Nilsens juleturné som hittil har fått tildelt den største enkeltsummen på 13,3 millioner kroner via stimuleringsordningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Favoriserer de største

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Sist uke rullet de første kulturmillionene ut til kunstnere og artister via stimuleringsordningen som forvaltes av Kulturrådet.

Det er Kurt Nilsens juleturné som hittil har fått den største enkeltsummen på 13,3 millioner kroner.

Det opprører store deler av artist-Norge, skriver VG.

«Med denne stimuleringsordningen for de store aktørene har den offentlige norske kulturen, Kulturdepartementet og dessverre også Kulturrådet endelig spilt seg selv helt moralsk bankerott og sagt til de små fiskene i kulturakvariet: – Det er vårt ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul! Adjø, solidaritet!», skriver Hans Kristian Raabe, kjent under artistnavnet Hasse Farmen, i Facebook-gruppa Bransja Prat.

«Millionlønn til jul»

Raabe tar til orde for at ordningen bør være behovsprøvd, og at kulturminister Abid Raja er mest opptatt av å fremsnakke de store artistene.

Forfatter og journalist Jan Zahl, bror til gitarist Geir Zahl i bandet Kaizers Orchestra, er også oppgitt over at de største ser ut til å få mest støtte.

«Er det eit offentleg ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul?» spør Zahl i en kommentar publisert i Stavanger Aftenblad.

Raja avfeier kritikken

Kulturminister Abid Raja avfeier kritikken om at Kulturdepartementet legger opp til «moralsk bankerott»:

– Hasse Farmen tar feil. Det er altså 500 millioner i ordningen frem til nyåret. Og fra nyåret frem til sommeren er det over en milliard til i ordningen. At Kurt Nilsens 26 konserter over hele landet har fått 13 millioner i støtte, er lite å hisse seg opp over, sier Raja til VG.

Skal dekke honorar til alle som er involvert

Kurt Nilsens manager Jan Fredrik Karlsen sier til avisa at honorarene er betydelig lavere enn tidligere turneer, og at det er omtrent 500 personer som er med på å skape julekonsertene.

– Det er viktig å understreke at de 13,3 millionene går til alle som er involvert i turneen – det er ikke Kurt Nilsen som artist som får de pengene, det er hele næringskjeden og apparatet som skal til for å gjennomføre det som er Norges største juleturné, sier Karlsen til VG.

Annonse
Annonse
Annonse