Annonse
Foto: Fellesforetaket Polaris Hub skal sikre at nordiske artister får betalt når musikken brukes på Facebook sine plattformer.

Tono skal sikre inntekter for norske artister via Facebook

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

– Avtalen innebærer enda et viktig skritt fremover i arbeidet med å sikre at nordiske rettighetshavere får betaling når musikken deres brukes digitalt, sier administrerende direktør Cato Strøm i Tono i en pressemelding.

Sammen med to andre nordiske rettighetsforvaltere, Koda (Danmark) og Teosto (Finland), har Tono grunnlagt Polaris Hub. Fellesforetaket har nå landet en lisensavtale med Facebook som dekker alle kanalens tjenester, inkludert Instagram, Oculus og Facebook Messenger.

Avtalen er foreløpig i oppstartsfasen, og innebærer i hovedsak at Facebook har fått tillatelse til å bruke musikken på sin plattform mot betaling. Med fellesfortaket Polaris Hub blir det imidlertid enklere for nordiske rettighetsforvaltere å samkjøre lisensieringen mot internasjonale tjenester.

– Vi effektiviserer hele prosessen for vår del, og sparer både tid og ressurser på dette arbeidet, og dermed kan vi gjøre vårt arbeid med kostnadseffektivt, opplyser kommunikasjonssjef Willy Martinsen i Tono.

Inn i ordnede former

Neste steg er å etablere gode rapporteringsløsninger som vil sette Facebook i stand til å rapportere bruk tilbake til de nordiske forvalterne.

– Avtalen med Facebook innebærer uansett at de nå har fått lisens, de betaler oss – og dette betyr fremtidige avregninger for de musikkskaperne Tono arbeider for, skriver Martinsen videre og legger til:

– Vi er godt fornøyd med at dette området av internett nå så smått har begynt prosessen med å komme inn i ordnede former.

Martinsen opplyser at de i første omgang har forhandlet frem en sum for hva Facebook skal betale for bruk av musikk, men opplyser ikke hvor stor summen er.

Garanterer medlemmer utbetaling i fremtiden

Det fungerer imidlertid ikke slik at Facebook betaler for bruk per avspilling, slk et gjør med andre musikkstrømmetjenester.

– Hvor mye man får i avregning er umulig å si nå, da det vil avhenge av mange faktorer – musikkbruken ikke minst. Dette er ennå veldig nytt og for tidlig til å si noe noenlunde konkret om. Vi er i gang, og så kan vi garantere våre medlemmer at vi skal gjøre alt vi kan for å gi størst mulige utbetalinger til dem også fra dette området, sier Martinsen.

Avtalen dekker også reportoaret til den islandske rettighetsforvalteren Stef. Musikk representert av de fire nordiske organisasjonene vil være tilgjengelig for Facebook-brukere i hele Europa.

– Det faktum at Facebook har inngått en lisensavtale med Polaris Hub er ekstremt viktig for musikkskapere og deres rettigheter, og innebærer en anerkjennelse av den verdien musikk har for brukerne og for deres virksomhet, sier Åsa Carild, administrerende direktør i Polaris HUB i en pressemelding.

Annonse
Annonse
Annonse