Annonse
Hilde Louise Asbjørnsen er klar for å tolke Prøysen under arrangementet "Prøysen tel by'n", som nærmer seg. Her er hun med Jørn Simen Øverli - som er blant de tre arrangørene. Foto: Carl J. Asquini / NTB scanpix

Prøysen må pleies – og ikke bare på landet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

– Man glemmer litt hvor universell Prøysen er: Noen ganger blir assosiasjonen veldig til landet og bygda, det er ofte det som vises. Men Prøysen er en kunstner som angår oss alle – i alle generasjoner, sier Lars Martin Myhre. Sammen med Jørn Simen Øverli og Håkon Paulsberg står han bak «Prøysen tel by'n»-arrangementet i Oslo.

Trioen lot seg inspirere av et tilsvarende arrangement i Stockholm, som foregår på Cornelis Vreswijks dødsdag.

– Vi dro på studietur dit og satte i gang. Alt handler om å minne om Alf Prøysens evige aktualitet, og hvor mye han rommer. Dette er et supplement til det bildet som allerede er der ute. Vi kuraterer så det er folk fra mange forskjellige sjangre som utfordres, Ingen har sagt nei hittil, sier Myhre.

Oppdrar artister

Årets «Prøysen tel by'n» byr på artister som Knut Anders Sørum, Ingrid Olava, Hilde Louise Asbjørnsen, Kari Svendsen, rapperen Nils m/Skils og Espen Leite.

– Det er et langsiktig arbeid. Det vi også gjør, er å oppdra en haug med artister til å oppdage Prøysen, sier Lars Martin Myhre, som måtte bli voksen selv før han gjenoppdaget Prøysen i forbindelse med en teateroppsetning.

– Det er så fort gjort å glemme å følge med på teksten hos Prøysen, for vi har allerede så mange assosiasjoner, sier han og resiterer et vers av « Jørgen Hattemaker », om dronningen av Saba og Lea Lettvint.

– Jeg har truffet mange voksne folk som ikke skjønner at det handler om sex! ler Myhre, og legger til:

– Når man bytter innpakning og kontekst, kommer tekstene hans bedre frem. På sin subtile måte er Prøysen ofte skarp i tekstene sine, men det hjelper ikke når folk ikke får det med seg.

Roser Rohey

Også forfattere har stilt på scenen under «Prøysen tel by'n». I år er det Alf Prøysen-biograf Ove Røsbak som skal kåsere over temaet «Sårbarhet». Han slapp biografien «Præstvægen og sjustjerna» i 1992. Til Prøysenåret i 2014 utkom biografien i ny og utvidet utgave – der Røsbak også tok med opplysningene som ti år tidligere hadde ført til stor avisdebatt, nemlig om Prøysens bifile legning.

– Da jeg først skrev biografien, satte jeg en gul lapp på PC-en der jeg hadde skrevet «sårbarhet». Det tenkte jeg var et ord som betegnet Prøysen og livet hans, sier Røsbak til NTB.

Han synes bredden av musikalske tolkninger vist i Prøysenåret var «rørende», og at det er viktig å fortsette dette arbeidet. Røsbak lot seg begeistre av fjorårets «Lises vise», fremført av Rohey Taalah på Oslo-arrangementet, og er spent på å høre Ingrid Olava i år.

– Prøysen har hatt et landlig preg. At Oslo signaliserer at han er viktig også der, er betydningsfullt. Det må heller ikke bare bli lusekofteaktig trivelighet hele tiden, sier Røsbak, og minner om hvordan Prøysens lekenhet gikk side om side med hans engasjement for dem som stod alene mot samfunnet.

Rappere liker Prøysen

Jørn Simen Øverli banet vei for mange av de nye Prøysen-tolkerne, etter at han på 90-tallet laget en plate som rettighetsforvalterne prøvde å forby. Idag ønsker han å løfte frem yngre stemmer. For nå er det fritt frem for tolkninger, og blant annet rapperne har fått øynene opp for Prøysens tekster.

– Idag er det rapperne som virkelig jobber med tekst i dag, slik Prøysen gjorde, mer enn popartister. Noe av poenget med «Prøysen tel by'n», er at yngre folk må få gjøre Prøysen på sin måte – i sitt tonespråk, som er annerledes enn min generasjoner. Hvis ikke, dør Prøysen, sier Øverli og fastslår:

– Prøysen er den kunstneren i Norge som har berørt oss alle, mer enn noen annen. Det sitter i sjelen til alle folk, kanskje uten at vi tenker over det. Idag er det slått fast at Prøysen er mye større enn måten han ble behandlet på av samtiden.

Arrangementet byr også på utdeling av Prøysenprisene i samarbeid med NOPA og Norsk Viseforum. Tidspunkt er alltid den samme: 23. november, datoen da Prøysen gikk bort.

Prøysen-artister

* Årets artister er: Knut Anders Sørum, Ingrid Olava, Hilde Louise Asbjørnsen, Kari Svendsen, rapperen Nils m/Skils, Espen Leite og Ove Røsbak.

* Tidligere har disse opptrådt under «Prøysen tel by'n»: Inger Lise Rypdal, Anne Marit Jacobsen, Ragnar Hovland, Heidi Gjermundsen Broch, Viggo Sandvik, Sinikka Langeland, Helge Lien. Rolf-Erik Nystrøm, Aslak Borgersrud, Jørn Simen Øverli, Guro von Germeten, Lars Lillo Stenberg, Øystein Dolmen, Øyvind Rimbereid, Ågot Sendstad, Sølvguttene, Linn Skåber, Tuva Syvertsen, Haddy N’jie, Alf Cranner, Arild Andersen, Håkon Paulsberg, Freddy Holm, Vigdis Hjorth, Eldar Vågan, Skranglebein, No. 4, Einar Økland, Frida Ånnevik, Trond Granlund, Rohey Taalah.

Annonse
Annonse
Annonse