Staatliche Museen zu Berlin, Museum Europäischer Kulturen / Ute Franz-Scarciglia

Vil starte kunnskapsutvikling mellom tyske og samiske museer om samisk kulturarv

Inga Vinje Engvik
Publisert: 15. juni 2021 kl 09.01
Oppdatert: 15. juni 2021 kl 09.01

Det er satt av to millioner statsbudsjett-kroner til kunnskapsutveksling mellom tyske og samiske museer. Det finnes nemlig flere gjenstander av samisk kulturarv i museumssamlinger i Tyskland.

– Vårt ønske er å få disse gjenstandene tilbake igjen. I det lange løp kan man faktisk levere dem tilbake. For gjenstandene er blitt tatt. De er ikke blitt lånt, de er tatt med makt, sier leder Maria Westerfjell Grensemo i den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh til Vårt Land.

Noereh vil ikke at samisk kulturarv skal kun stilles ut i Sápmi, men at samiske museer selv rår over, og kan låne ut gjenstander til norske og utenlandske museer som vil vise frem samisk kultur. Avtalen mellom samiske, tyske og norske aktører går derfor ikke på eierskifte, men at tyske museer skal få ekspertise til å kunne stille ut gjenstandene, og for at samiske museer i Norge får kartlagt hva som finnes i de tyske samlingene.

Det kulturhistoriske museet Museum Europäischer Kulturen (MEK) i Berlin eier mer enn 1.000 gjenstander fra norske, svenske, finske og russiske deler av Sápmi, og museer iblant annet Hamburg, Dresden, München, Leipzig, Köln og Lübeck har også registrert samiske gjenstander i samlingene sine.