Annonse
Norsk Folkemuseum vil veldig gjerne kjøpe Pål Gjelseths samling av landhandlerieffekter, men mangler sponsorer. Foto: Lise Åserud / NTB

Vil selge livsverket sitt til Folkemuseet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Norges største samling av landhandlerieffekter legges nå ut for salg. Eieren Pål Gjelseth ser gjerne at samlingen havner på Folkemuseet og kan sees av allmennheten.

Pål Gjelseth er forretningsmann og gründer av konsernet Mat & Drikke Holding. Frem til i fjor inngikk Café Christiania ved Stortinget som en del av konsernet. Her henger blant annet gamle emaljeskilt fra Alf Bjercke, Tiedemanns Tobaksfabrik, Ringnes bryggeri og Freia, skriver Aftenposten.

Det finske restaurantkonsernet NoHo kjøpte leiekontrakten til Christiania for ett år siden. Da fikk de opsjon på å kjøpe samlingen med landhandlerieffekter og antikviteter.

Kjøpet ble imidlertid ikke realisert. Nå legges samlingen ut for salg. Ny verdivurdering er satt til 11,5 millioner kroner. Gjelseth er derimot villig til å slå av en tredjedel på prisen hvis han finner en kjøper som er interessert i hele samlingen.

- Det er en samling av stor kulturhistorisk verdi, så vi vil svært gjerne at den selges samlet. Da er vi villig til å slå av en tredjedel av prisen, sier Pål Gjelseth.

Han har nå overlatt driften av firmaet til sønnene Joppe Gjelseth og Markus Gjelseth. Sistnevnte sier de ønsker at samlingen skal kunne vises for allmennheten og nevner Folkemuseet.

Pål Gjelseth begynte å samle på landhandleriartikler som 18-åring. Nå er den landets største samling og består av mer enn 10.000 gjenstander fra norske landhandleri- og servicevirksomheter fra tidsperioden 1900 til 1970.

Han sier Folkemuseet har vist interesse, men trenger sponsorer. Dette bekrefter museumsdirektør Nina Refseth ved Stiftelsen Norsk Folkemuseum på Bygdøy.

Annonse
Annonse
Annonse