Fasaden til nye Nasjonalmuseet i Oslo som åpner dørene i 2022. Kunstmuseet blir Nordens største med 5000 verk utstilt i 90 rom fordelt på 10000 m2.
Heiko Junge / NTB

Nasjonalmuseet med 250 millioner i overskudd etter tilskudd fra staten

Redaksjonen
Publisert: 29. september 2021 kl 09.06
Oppdatert: 8. november 2021 kl 16.56

«Mens kulturlivet ropte om hjelp, fikk Nasjonalmuseet 250 millioner kroner de ikke trengte».

Det skriver Aftenposten.

Nasjonalmuseet fikk penger av staten for å flytte inn i nytt bygg, men flyttet ikke. Det skulle egentlig åpne høsten 2020, men etter flere utsettelser skal det være klart i juni neste år. 

Museet gikk med snaut 250 millioner kroner i overskudd i fjor, ifølge museets regnskap.

Det skyldes et rekordhøyt tilskudd over statsbudsjettet på 786 millioner kroner, som var en økning på 266 millioner fra året før. Beløpet kom ikke som koronastøtte – pengene skulle dekke økte kostnader da det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen endelig åpnet.

– Statsbyggs byggeprosjekt var forsinket. Vi betalte derfor ikke full husleie for nybygget i 2020, og kostnadene for vakthold ble lavere enn ventet, skriver avdelingsdirektør Rune Bjerkås i en e-post til Aftenposten.

Forberedt på en gjennomgang

Saken fortsetter under annonsen

Kulturminister Abid Raja (V) forklarer tildelingene med at statsbudsjettet legges frem lang tid i forkant.

– For Nasjonalmuseets del innebærer det at de har mottatt midler til å dekke husleie på Vestbanen i en periode med stor usikkerhet. Senere viste det seg at byggeprosjektet ikke ble ferdig i tide, sier Raja til Aftenposten.

Om pengene skal kreves tilbake, blir opp til neste regjering. Ifølge Aftenposten er Nasjonalmuseet er forberedt på en gjennomgang med departementet.