Kirkekunst: Altertavle fra Veien kirke i Sør-Trøndelag. Altertavle fra 1400-tallet. (Kirken er borte.)
Foto
Håkan Lindberg / Oldsaksamlingen / SCANPIX

Nasjonalmuseet får egen «kirke»

Publisert: 7. desember 2021 kl 13.47
Oppdatert: 7. desember 2021 kl 13.47

Nasjonalmuseet vil gi en opplevelse kunsten i menneskers liv. Derfor får det nye museet et «hellig rom» med kunst, orgelmusikk og dempet belysning.

I det nye Nasjonalmuseet er et av rommene bygget med kirkerommet som skisse. Kurator Mai Britt Guleng sier til Vårt Land at de vil legge mer vekt på den funksjonen kunsten hadde i menneskenes liv. Museet vil få fram at kunsten er laget for å inngå i en religiøs sammenheng.

- Vi vil skape en stemning som gir følelsen av å komme inn i et hellig sted, sier hun.

I dette aktuelle rommet vil det være en lydinstallasjon som kombinerer autentiske opptak av middelalderkirkeklang, musikk fra Nidarosdomen og ortodoks kirkesang. Sammen med burgunderrøde vegger, dempet belysning og skillevegger av bronse, som tradisjonelt har gitt assosiasjoner til avglans av Gud lys, er tanken å gjøre rommet til noe mer enn en nedstrippet vernissasje.

-De religiøse opplevelsen er også kroppslig, og for den troende nært knyttet til kirkerommet. I utstillingen med objekter som inngikk i kirken eller privat fromhetsliv kan man forhåpentligvis få følelsen av å være i en religiøs setting, sier Guleng.

Kirkekunsten har opp igjennom historien vært tilgjengelig for et bredt lag av befolkningen. Selv om ikke alle kunstnerne var religiøse, var det stor prestisje knyttet til å få oppdrag fra kirken. Derfor er det laget mye kunst som illustrerer bibelfortellinger, religiøse fenomener eller framstiller Jesus.