Annonse
Endelig er det nye Munchmuseet åpnet og man kan omsider bevege seg på innsiden av bygget. Men det bør helst ikke komme for mange. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Det nye Munchmuseet trenger allerede store oppgraderinger – kan risikere å måtte stenge

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I det nye Munchmuseet til 2,76 milliarder kroner er inneklimaet blitt et problem.

Før sommeren sendte museumsledelsen et brev til Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. Der slo de alarm om klimaanlegget. Museet tror ikke det tåler antallet turister de forventer å få inn dørene. Før museet i det hele tatt åpnet, søkte de kommunen om å oppgradere klimaanlegget. Det skriver Aftenposten.

Det er ikke det eneste prosjektet som er satt i gang for å forbedre bygget.

Fire måneder før åpning satt museet i gang flere prosjekter knyttet til kjølingen og strømforsyningen i bygget.

Kan måtte stenge

Det viktigste er riktig nok kjølingen. Uten oppgraderingene mener museet at risikoen er stor for at museet må stenge ned når turismen er størst – og temperaturene høyest.

«Vi anser risikoen for at vi må stenge på de viktigste dagene for publikum, som stor», skrev direktør Stein Olav Henrichsen i et brev til Plan- og bygningsetaten før sommeren.

Bakgrunnen er blant annet at det forventede antallet besøkende har økt. 

Fra 2012 har Munchmuseet planlagt for 500.000 besøkende gjennom dørene hvert år. Men nå har dette blitt utvidet til det dobbelte.

Et museum uten riktig kjøling og klima, går hardt utover skjøre kunstverk. Spesielt hvis det blir én million istedenfor 500.000 mennesker som skal puste og pese opp de 13 etasjene i museet. Tiltaket for å verne kunsten, blir å kaste publikum ut, skriver Aftenposten.

Annonse
Annonse
Annonse