Annonse
Direktør Solveig Øvstebø ved Astrup Fearnley-museet. Foto: Astrup Fearnley

Vil gjøre museets samling «mer inkluderende og mindre hvit og maskulin»

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Hun forteller til Klassekampen at det var museet som var forlokkende:

– Noe av det som var avgjørende, var størrelsen på museet. Det er stort nok til at man kan gjøre grundige prosjekter, men lite nok til at man kan bevege seg raskt. Også er det lite nok til at jeg kan jobbe med det kunstneriske i tillegg til det administrative, og det har vært viktig, sier Øvstebø.

Astrup Fearnleys samarbeid, blant annet med oljeselskapet Lundin Petroleum har vært kontroversiell. Øvstebø har ikke fornyet avtalen.

– Avtalen med Lundin gikk ut i desember, og da jeg forhandlet kontrakten min var det viktig for meg å kunne ta med meg støttespillere som jeg har jobbet med tidligere, sier Øvstebø til Klassekampen, og henviser til aksjeselskapet til bergenseren og finansmannen Espen Galtung Døsvi, som 1. januar erstattet Lundin som hovedsponsor for museet.

Hun mener at et museum har et etisk ansvar for hvem de mottar penger fra.

Øvstebø mener dagens samling er vel «maskulin og hvit», og presierer overfor avisen at hun og museet har tenkt til å gjøre noe med dette.

– Det er tydelig for meg at vi må skape et større mangfold og få inn flere verk av kvinner. Ikke på grunn av kvotering, men fordi det finnes så mange skarpe kvinnelige kunstnere, sier hun til avisen.

Annonse
Annonse
Annonse