Annonse
Dronning Sonja åpnet lokalene til Nordnorsk Kunstmuseum i 2002. Foto: Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
Nordnorsk kunstmuseum

Sjefen fikk sparken uten begrunnelse

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Direktør Jèrèmie McGowan pakket sakene sine tirsdag, uten å ha fått noen begrunnelse for hvorfor han måtte fratre sin stilling, skriver Klassekampen. Han har ledet museet siden 2016.

«Nordnorsk kunstmuseums styre har bestemt seg for å utløse det punktet i arbeidsavtalen som innebærer at mitt arbeidsforhold nå avsluttes. Det er ikke blitt gitt noen nærmere begrunnelse for dette», skriver McGowan i en epost til avisen.

Direktør ved det samiske Riddodouttarmuseat i Karasjok, Anne May Olli, sier at Nordnorsk kunstmuseum vil tape på dette.

Under McGowans ledelse ble museet omgjort til et samisk museum i to måneder, og pekte med det på fraværet av en nasjonal kunstintitusjon for samisk kunst. Prosjektet ble hedret med Kunstkritikerprisen, og sikret Nordnorsk kunstmuseum tittelen Årets museum.

McGowan har også klart å hisse på seg lokalbefolkningen i Harstad tidligere, da museet – som en del av prosjektet «Like Betzy» satte en trekasse over statuen av krigshelten Carl Gustav Fleischer. Dette ble gjort for å synliggjøre fraværet av kvinner på sokkel.

Sigrid Lien, professor i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, mener McGowan har bidratt til å sette museet på kartet.

– Jeg synes museet burde tatt bedre vare på ham. Avskjedigelsen er overraskende og sjokkerende, sier hun til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse