Tidemand og Gudes "Brudeferd i Hardanger" er en av kunstverkene som skal på Norgesturné i 2021.
Heiko Junge / NTB

Nasjonalmuseet sender kunstskatter på norgesturné

Magne Lerø
Publisert: 16. desember 2020 kl 07.55
Oppdatert: 16. desember 2020 kl 07.55

Nasjonalmuseet legger opp til en rekke utstillinger på ulike visningssteder i 2021. Samtidig vil de gi publikum en historisk mulighet til å se det nye museet bli til.

- Nasjonalmuseet er hele Norges museum, og vi må alltid tenke nytt for å sikre at hele landet får oppleve kulturarven vi forvalter. Vi er glade for å presentere et utvidet program som skal gi publikum et godt tilbud i 2021. Flere av våre aller mest kjente og kjære verk vil dukke opp på uventede steder i løpet av året, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo i en pressemelding

Blant annet skal Tidemand og Gudes Brudeferd i Hardanger ut på en lenge planlagt norgesturné. Det ikoniske maleriet skal vises på en rekke utradisjonelle steder over hele landet før det flytter inn i det nye museet.

Nasjonalmuseet skal i samarbeid med De kongelige samlinger vise eldre og moderne kunst fra samlingspresentasjonen i Dronning Sonja Kunststall. Kunstnernes Hus skal vise samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling, til sommeren blir det utstilling av gullalderkunst på Blaafarveværket i Åmot i Modum og Nasjonalmuseet skal samarbeide med Teknisk museum på Kjelsås i Oslo om flere  utstillingsprosjekter sommeren/høsten 2021.

- Nasjonalmuseet setter stor pris på den gode samarbeidsviljen vi er blitt møtt med hos disse visningsstedene. Vi gleder oss til å få vise frem viktige verk fra samlingen vår for publikum, samtidig som vi jobber med å klargjøre det nye museet. Vi håper at publikum benytter anledningen til å se høydepunkter fra samlingen vår på nye steder, sier Hindsbo.

Publikum får se museet bli til

Det nye Nasjonalmuseet åpner først i 2022.  Neste år skal imidlertid publikum få sniktitte inn i utstillingsrom og publikumsområder mens samlingen installeres. Publikum vil få adgang til museet utenom arbeidstid i mindre grupper.

Saken fortsetter under annonsen

- Arbeidet med å montere samlingsutstillingens over 5.000 verk i nesten 90 rom er en jobb vi ser frem til å starte. Vi ønsker å la publikum med egne øyne se hvordan det nye Nasjonalmuseet blir til. Dette er en historisk hendelse, som publikum vil få oppleve på nært hold, sier Karin Hindsbo.