Annonse
Foto: NKM
Nordnorsk kunstmuseum

Kunstnerorganisasjoner redde for å miste sin styreplass

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Etter at direktør Jérémie McGowan fikk sparken på dagen i slutten av mars, valgte to styremedlemmer som er oppnevnt av Nord-Norske Bildekunstnere og Norske Kunsthåndverkere i Nord-Norge, å trekke seg i protest. Nå frykter organisasjonene at Kulturdepartementet og museets styreleder vil bidra til at vedtektene blir endret, slik at kunstnerorganisasjonene blir kastet ut av styret permanent, skriver Klassekampen.

– Vi er blitt kjent med at Kulturdepartementet har vært i kontakt med stiftelsestilsynet for å innhente informasjon om hvordan vedtektene kan endres og hvilke instanser som i så fall har rett til å uttale seg, sier Ina Otzko, styreleder i Nord-Norske Bildende Kunstnere (NNBK) till avisen.

Hun legger til at de også er blitt advart underhånden om at dette kan skje dersom de ikke oppnevner nye representanter snarest mulig.

Otzko understreker overfor avisen at kunstnerorganisasjonene aldri har nektet å oppnevne nye medlemmer til styret. Nå føler de seg tvunget til å oppnevne nye styremedlemmer til museet, selv om konflikten langt fra er løst.

Samtidig skal Kulturdepartementet ha kontaktet Stiftelsestilsynet, for å innhente informasjon om hvordan vedtektene kan endres – og hvilke instanser som har rett til å uttale seg. Seniorrådgiver May Helen Vik i Stiftelsestilsynet bekrefter denne kontakten.

Ifølge stiftelsesloven er det stiftelsens styre som kan foreslå endringer i vedtektene, men eventuelle endringer må godkjennes av Stiftelsestilsynet. I vedtektene til Nordnorsk Kunstmuseum står det også at departementet må gi sin tilslutning.

Annonse
Annonse
Annonse