Annonse
Seks kunstnerorganisasjoner vil fjerne styreleder Grete Ellingsen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Kunstnerorganisasjoner

Krever granskning av Grete Ellingsen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det skriver Klassekampen.

Etter at direkter Jérémie McGowan brått fikk sparken, har kritikken mot hvordan styreleder Grete Ellingsen har håndtert saken tiltatt. To styremedlemmer og ett varamedlem har trukket seg i protest. 16 av 17 ansatte støtter sin tidligere direktør.

I et brev til Kulturdepartementet 22. april erklærte paraplyorganisasjonen Norske Billedkunstnere sammen med fem andre kunstnerorganisasjoner full mistillit til styreleder og Høyre-politiker Grete Ellingsen.

Ifølge brevet, som også er undertegnet av lederne for Norske Kunsthåndverkere og Unge Kunstneres Samfund (UKS), har styreleders håndtering vært «svært kritikkverdig» og preget av uforsvarlig saksbehandling.

«… Grete Ellingsen står ansvarlig for å ha ledet en prosess som har krenket styrets suverenitet, skadet museets omdømme og – grunnet unødvendig hastverk – potensielt også museets virksomhet», heter det blant annet i brevet, som først ble omtalt på nettstedet Kunstkritikk.

Fikk brått sparken: Tidligere direktør Jérémie McGowan.

– Vi anerkjenner styrets suverene rett til å velge en leder for museet. Men styret er også tjent med å gjennomføre en prosess som gir avgjørelsen legitimitet. I stedet har vi fått alt dette rotet og maktmisbruket som er blitt avdekket i forbindelse med McGowans avskjedigelse, sier Følling til Klassekampen.

Grete Ellingsen gir Følling svar i samme avis:

– Jeg aksepterer at Følling mener saken handler om noe annet enn det flertallet i styret mener. Flertallet i styret mener saken handler om ledelse. Det mente vi da vedtaket ble gjort, og det mener vi fortsatt. Nå ser vi framover og er i gang med å rekruttere ny direktør, sier Ellingsen.

Annonse
Annonse
Annonse