Annonse
Advokat Dag Steinfeld tok initiativ til innsamlingen som gjør at et Gestapomuseet kan åpne i Bergen neste år. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Advokat Dag Steinfeld tok initiativ til innsamlingen som gjør at et Gestapomuseet kan åpne i Bergen neste år.    Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Spleiselag gir Gestapomuseum i Bergen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det var advokat Dag Steinfeld som tok initiativet til innsamlingen etter å ha holdt et foredrag for Gestapomuseets forening, skriver Bergens Tidende.

Foreningen har i flere år manglet penger til å etablere et museum.

– I Bergen var krigen på det skarpeste. Nedbrenningen av Telavåg, Englandsfarten og Bjørn West-styrkene, arrestasjoner av så vel jøder som halvjøder, viser litt av det særegne med regionen vår, sier Steinfeld til avisen.

Han peker på at motstandsmiljøet i byen var sterkt, men at Bergen ikke har blitt tilgodesett av staten med et senter for fred og menneskerettigheter.

Steinfeld fikk med seg Bergens rikeste mann, Trond Mohn, som har gitt én million kroner til senteret. Sønnen Fredrik Mohn har donert et tilsvarende beløp. Det er til sammen samlet inn 4,4 millioner kroner.

Stiftelsen får også ekstra penger via gaveforsterkingsordningen til Kulturdepartementet og har kommet inn på statsbudsjettet. Det gir håp for det nye museet, som lages som følge av at Espeland Fangeleir og Gestapohuset i Veiten slås sammen.

– Det var en naturlig samhørighet mellom de to stedene. De fleste som satt på dødsceller på Espeland hadde vært innom Veiten 3, hvor de ble torturert på et grusomste, sier styreleder Ole-Johan Hauge for Stiftelsen Espeland Fangeleir og Gestapohuset i Veiten 3.

 

 

Annonse
Annonse
Annonse