Annonse
Kistefos sitt nye museumsbygg «The Twist» åpnet 18. september. Foto: Fredrik Hagen | NTB scanpix
Kistefos sitt nye museumsbygg «The Twist» åpnet 18. september.  Foto: Fredrik Hagen | NTB scanpix

Skulptur-bro-museet «The Twist» åpnet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Onsdag 18. september ble det «The Twist», det nye museumsbygget på Kistefos-museet åpnet av dronning Sonja.

Et kunstverk i seg selv

Den britiske storavisa The Telegraph har bygget på listen over de vakreste byggene i verden som blir åpnet i løpet av 2019.  Det nye museet framstår som et kunstverk i seg selv der en seksti meter lang bru nærmest svever og skrur seg fra den ene siden av Randselva til den andre. Det var slik investoren Christen Sveaas ville ha det. Han har brukt noen hundre millioner på å bygge en skulpturpark på Kistefossområdet.

Det nye museet har kostet 200 millioner kroner. Godt over halvparten har Sveaas betalt selv. Han har fått noen titalls millioner i støtte fra det offentlige og fra andre kilder.

Det er den prislønte danske arkitekten Bjarke Ingels, som har tegnet museet. Han fortelle at ideen var å skape et museum der gjestene opplever at alt er snudd på hodet, fra ei utsiktsbru over Randselva til et galleri for kunst. 

Der disse møtes oppstår twisten der gulvet reiser seg og blir til vegg før veggen faller ned på andre sida og blir til gulv.

Lang historie

«The Twist» er på tusen kvadratmeter og skal romme midlertidige kunstutstillinger og performanceforestillinger i tillegg til å formidle industrihistorien fra Kistefos Træsliperi.

Bestefaren til Sveaas grunnla AS Kistefos Træsliberi på Jevnaker i 1889. Tresliperiet ble solgt ut av familien i 1985, men Sveaas kjøpte det seinere tilbake. 

I 1996 opprettet han Stiftelsen Kistefos-museet for å sikre og formidle det industrielle kulturminnet, og i 1999 ble museet utvidet med kunsthall og skulpturpark.

Annonse
Annonse
Annonse