Det nye nasjonalmuseet bygges mellom Aker Brygge og Rådhusplassen i Oslo. 

 
Foto

Carina Johansen / NTB scanpix

Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt et halvt år

Publisert: 18. november 2019 kl 13.49
Oppdatert: 18. november 2019 kl 13.49

Dermed er blir åpningen av museet som bygges på Vestbanetomta i Oslo utsatt et halvt år.

Dette er leit. Vi hadde gledet oss til å åpne museet høsten 2020 og har planlagt for det

Årsaken til forsinkelsen er at to kritiske leveranser til Statsbyggs byggeprosjekt er forsinket.

Leveransene er knyttet til teknisk anlegg og nødvendige sikkerhetsdører. Åpningen er derfor utsatt fra høsten 2020 til våren 2021.

Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, synes det er trist at åpningen blir utsatt.

– Dette er leit. Vi hadde gledet oss til å åpne museet høsten 2020 og har planlagt for det. Nå må vi se på hvordan vi skal håndtere dette på best mulig måte, sier Hindsbo.

Nordens største

Det nye nasjonalmuseet blir Nordens største kunstmuseum, med rundt 5.000 kunstverk som skal stilles ut i den faste samlingsutstillingen.

Kostnadsrammen på museumsbygget er på 6 milliarder kroner og blir ikke påvirket av forsinkelsen, opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding.

– Når det nye Nasjonalmuseet åpner, får vi et praktbygg som vil gi generasjoner av nordmenn gode kunstopplevelser. Det er også gledelig at vi ferdigstiller et så komplisert byggeprosjekt innenfor kostnadsrammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Må sikre stabil drift før åpning

Byggherre Statsbygg understreker at Nasjonalmuseet først kan tas i bruk når utstillingslokaler og magasiner er ferdigstilt, testet og har stabil drift.

– For å sørge for at riktig luft og temperatur er på plass, må tekniske installasjoner og sikkerhetsdører være testet og driften være stabil, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

– Til tross for krevende prosjektgjennomføring er vi trygge på at Nasjonalmuseet vil få de aller beste løsningene for visning og formidling av Norges kunstskatter, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Slik blir det

  • Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design fikk sitt navn i 2003 etter sammenslåing av de fire museene Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst og Nasjonalgalleriet. I 2005 ble også det tidligere Riksutstillinger innlemmet i museet.

  • Fra 2021 skal museets avdelinger og visningssteder – bortsett fra Arkitekturmuseet – samlokaliseres i nytt bygg ved Vestbanen, tegnet av det tyske arkitektkontoret Kleihues + Schuwerk.

  • Beslutningen om å flytte museet til Vestbanen var gjenstand for flere års politisk strid.

  • Bygget skulle egentlig stå ferdig i 2020, men åpningen er utsatt til våren 2021.

  • Kostnadsrammen for prosjektet er på 6 milliarder kroner.

  • Nasjonalmuseet samler og tar vare på, stiller ut og formidler landets mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design.

  • Rundt 5.000 av disse skal stilles ut i den faste samlingsutstillingen, som blir kjernen i museet.

  • Til sammen vil det nye Nasjonalmuseet huse kunst i rundt 90 utstillingsrom.

  • 100.000 kunstverk skal flyttes fra de gamle museumsbygningene til den nye.

  • Direktør siden 2017 er danske Karin Hindsbo.

Kilder: Nasjonalmuseet, Store norske leksikon, Wikipedia