Fra papirutgaven

Creo-leder Hans Ole Rian svarer på spørsmål om sine kulturelle interesser.

Creo-leder Hans Ole Rian

Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo – forbundet for kunst og kultur slår et slag for Operaen og alle landets musikk-, kunst- og håndverkslærere.

Publisert Sist oppdatert

Hvilke kulturelle opplevelser eller verk vil du anbefale til andre?

  1. Å oppsøke din lokale kulturskole og/eller Musikk-, dans- og dramalinje for å sjekke hva som rører seg i ditt lokalmiljø.

  2. Den siste innspillingen til Erlend Apneseth, som tar folkemusikken til nye høyder.

  3. Hvilken som helst oppsetning, det være seg dans, konsert eller opera på Den Norske Opera & Ballett, der blir du aldri skuffet.

  4. Les «Kapitalen i det 21. århundre» av Thomas Piketty.

  5. Homer: «Illiaden» og «Odysseen»

Hvis regjeringen øker kulturbudsjettet med 100 millioner. Hvordan vil du fordele midlene?

Kunst og kultur er også viktig for å gi den enkeltes liv et rikere og mer fullverdig innhold.

1/3 til kulturfor barn og unge, til kulturskolene og kulturskoletimen, 1/3 til å rette opp noen av kuttene fra dagens regjerning, som for eksempel ABE-reformen (avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen, også mye omtalt som «ostehøvelkuttene», red.anm) og 1/3 til å opprette et internasjonalt senter for kunsterisk ytringsfrihet.

Bør bevilgningene til kultur økes, eller må vi innstille oss på reduserte bevilgninger til kultur når eldrebølgen ruller inn over de offentlige budsjettene?

I framtida, når vi blir flere eldre, og vi må slutte å reise med fly annen hver helg, trenger vi flere kortreiste og lokale kulturopplevelser og kulturdeltakelse. Kunst og kultur er også viktig for å gi den enkeltes liv et rikere og mer fullverdig innhold. Derfor må og skal kulturbevilgningene økes.

Hva er pluss og/eller minus med Abid Raja som kulturminister?

Pluss: Et stor engasjement og mye energi som kan løfte kulturens verdi og viktighet. Dog må han også være ydmyk for feltets kompleksitet, for den kunnskap og kompetanse som finnes i kulturlivet, og han må lytte like mye som han snakker. Og han må huske at trepartssamarbeidet også har sin sentrale plass i kulturlivet; lytt til kunsterorganisasjonene og slipp dem til i ekspertgrupper og utvalg.

Satser forlagene for mye på bestselgende forfattere?

Ja takk, begge deler. Sats på de som selger mye, men bruk gjerne flere ressurser på de små og smale forfatterne også, det behøver vi.

Bør teatrene i større grad enn i dag sette opp forestillinger med stor publikumsappell?

Så lenge det gjøres med kvalitet, engasjement og integritet bør teatrene sette opp forestillinger de store publikumsgruppene ønsker å se, og de stykkene som treffer et smalere publikum.

Du får velge én: Hvilken kultursak/kulturform/hvilket kulturarrangement fortjener mer oppmerksomhet?

Hvis du må velge?

Teater - Rockekonsert

Karl Ove Knausgård - Sigrid Undset

Kino - Netflix

Øl - Vin

Papirbok - E-bok

På scenen - I salen

Beatles - Rolling Stones

Vernissasje - Fotosafari

Vebjørn Sand - Bjarne Melgaard

Opera - Country

Alle de musikk- og kunst og håndverkslærerne som underviser i de estetiske fagene rundt om i den norske skolen. Til tross for dårlige rammevilkår, lav status og neglisjering fra nasjonale myndigheter i en årrekke, gjør de et uvurderlig arbeid i å arbeide for økt dannelse, større trivsel og utvikling av humanistiske perspektiv – samtidig som de gir våre barn og unge skaperkraft og skaperlyst.

Kulturell selvangivelse

Kulturell selvangivelse er en ny spalte der Kulturplot stiller spørsmål om kulturpolitikk og kulturinteresser til personer som engasjerer seg i norsk kulturliv.

Powered by Labrador CMS